Ponedjeljak, 24 Lipanj 2013 10:28

Savladavanje novih znanja i vještina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UDRUGA RODITELJA DJECE S POSEBNIM POTREBAMA „MI“ -

 POŽEGA - Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Mi"  organizirala je Dan otvorenih vrata svoje udruge odnosno Centra za rehabilitaciju u Ulici hrvatskih branitelja. Udruga okuplja  90-ak roditelja s područja Požeško-slavonske županije za čiju djecu ali i odrasle članove obitelji s posebnim potrebama, organizira poludnevni boravak u sklopu kojega organiziraju različite radionice.IMG 2595

 - Na ovaj način građenima želimo približiti programe i projekte koje smo provodili ali i dalje provodimo. Želja nam je prezentirati rad udruge i njezina postignuća kao i uratke djece nastala u radionicama. Ove godine udruga obilježava 15. obljetnicu osnutka - doznajemo od stručne suradnice Snježane Marić. 

 Isto tako posjetitelji su bili upoznati i s programima koji se realiziraju ali i problemima s kojima se ova udruga susreće u svom radu.

 - Radimo u vlastitim prostorima u dva objekta od kojih svaka ima 250 četvornih metara korisnog prostora. Objekte smo uspjeli djelom opremiti i to zadovoljava naše trenutne potrebe. Puno toga nam još treba. Uz to uredili smo i okoliš te izgradili dječje igralište prilagođeno djeci s posebnim potrebama. Centar za rehabilitaciju i fizikalnu terapiju  uvršten je u mrežu zdravstva odnosno Centar je konačno dobio rješenje za pružanje usluga poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim i fizičkim poteškoćama tijekom kojega bi se provodila IMG 2574rehabilitacija - navodi dalje Marićeva dodajući kako je cijeli postupak ipak stao kada su podnijeli zahtjev za sklapanjem ugovora s Ministarstvom o uređenju međusobnih odnosa odnosno da ministarstvo financira hladni pogon i stručno osoblje, jer to udruga ne može i nije u mogućnosti financirati. U odbijenici koju su dobili navodi se da ni ministarstvo nema novca da se ugovor realizira. No u udruzi roditelja djece s posebnim potrebama vjeruju i da će taj problem uspješno riješiti a do tada udruga radi na zanimljivim projektima.

 - Projekt poludnevnog boravka provodimo uz potporu Zavoda za zapošljavanje i javnih radova gdje njih troje radi uz volontere. Dio novca dobili smo i od HEP-a a dio financiramo iz vlastitih sredstava. Najvažnije je da su i djeca i roditelji zadovoljni. Aktivnosti smo usmjerili na savladavanje novih znanja i vještina kod polaznika, ali i podizanje  njihovih mogućnosti za samostalno življenje te na integraciju i socijalizaciju - kaže Snježana Marić.