Subota, 10 Prosinac 2022 09:38

Poštanska marka s motivom pulske Arene proglašena najljepšom na Mediteranu

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Savez poštanskih operatora mediteranskih zemalja (PUMed) održao tradicionalni izbor za najljepšu marku  -

 – Poštanska marka s motivom pulske Arene proglašena je najljepšom markom na natjecanju Saveza poštanskih operatora mediteranskih zemalja (PUMed). Nagradu je u egipatskom gradu Luxoru u ime Hrvatske pošte preuzela gđa Gordana Demšer, savjetnica za kulturu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egipat.

Marka Pula PolaPoštanska marka s motivom pulske Arene nastala je u suradnji s PUMed-om, a ovogodišnja tema bili su antički gradovi Mediterana. Autor marke nominalne vrijednosti 12,30 kuna je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba. Naklada marke iznosi 30.000 primjeraka te je izdana u arku od 16 maraka.Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Savez poštanskih operatora mediteranskih zemalja čini 19 zemalja, a Hrvatska pošta pridružila se 2015. kada je izdana prva prigodna poštanska marka PUMed s motivom hrvatske brodice bracere. Od tada je izdano još sedam poštanskih maraka na zajedničke teme i s motivima karakterističnim za hrvatski dio Sredozemlja.

Prvo natjecanje za najljepšu marku PUMed-a održano je 2019. godine, a Hrvatska pošta tada je osvojila treće mjesto s motivom dječje narodne nošnje sa Suska.