Subota, 05 Studeni 2022 09:45

Ubojiti Tulum s(l)ova u Gimnaziji Požega

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Tulum s(l)ova je spoj noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razredima srednje škole, jer to je razdoblje života kada prestaju redovitije čitati. Zajednički je projekt poticanja čitanja naglas iz užitka Hrvatske mreže školskih knjižničara i Hrvatske udruge školskih knjižničara koji se od 2011. provodi u školskim knjižnicama u Hrvatskoj. Iz toga proizlaze ciljeva projekta – utjecati na pozitivan stav učenika prema čitanju, podići samopoštovanje učenika pomoću čitanja naglas iz užitka u lokalnoj zajednici i dati lokalnoj zajednici novu kulturnu aktivnost i uslugu – čitanje naglas.

Školske knjižnice sudjeluju u nacionalnom projektu kako bi popularizirale čitanje među djecom i mladima, a knjižnica Gimnazije Požega održala je svoj Tulum s(l)ova u znaku kriminalističko-detektivskog romana.

„Večeras se u našoj školi održava Tulum s(l)ova, noć u kojoj slavimo knjigu. Započeli smo naš tulum slova u 19 sati i trajat će do 23 sata. Naša škola se kao i svake godine uključila u taj projekt, međutim sami smo izabrali temu – detektivski roman. Ova noć je posvećena kriminalističko detektivskom romanu. Osim što smo čitali izbor iz detektivskih romana, imali smo i natječaj za najbolji strip koji je inspiriran detektivskim romanom i fotografski natječaj za najbolju naslovnicu detektivske knjige. U gostima imamo našeg požeškog detektiva gospodina Romića, a nakon toga imamo kviz.

Cijela noć je vezana za slavljenje knjige, poticanje čitanja, a ove godine sve je u našoj školi u znaku detektivskog romana. Posebno bih pohvalila naše učenike koji su sudjelovali u organizaciji ove večeri, učenici literarne skupine, novinarske skupine, Krugovci i engleski klub na čelu s njihovim profesoricama. Posebno se zahvaljujem našim školskim knjižničarkama koje su se zaista potrudile da ova večer uspije i da se ovako dobro osjećamo ovdje.“ – rekla je ravnateljica Gimnazije Požega Vesna Vlašić.

Prvo mjesto za najbolji strip osvojila je Marija Maglajić - Grička vještica. Drugo mjesto pripalo je Andriji Periću i Klari Safunđić - Ona nije kriva, dok je treće mjesto pripalo Mariji Novak - Zločin i kazna.

Najbolju naslovnicu detektivskog romana imala je Terezija Tomić - Rijeka svjetla i tame. Drugo mjesto osvojila je Marija Čokrlić - Dudov svilac, a treće mjesto Lana Radošić - 13. sat.

Izvor: rva.hr