Srijeda, 15 Lipanj 2022 08:41

Edukativna akcija "Stani.Pogledaj.Mahni" provedena za prvašiće OŠ "Mladost" Jakšić

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

JAKŠIĆ - Volvo Trucks kroz svoj dugogodišnji projekt "Stani. Pogledaj. Mahni." nastavlja s akcijom za sigurnost djece u prometu u Hrvatskoj, a kao nositelji projekta, u zajedničkoj suradnji s policijskim službenicima PU Požeško-slavonske, u Osnovnoj školi „Mladost“ Jakšić provedena je navedena edukativno preventivna aktivnost namijenjena nižim razredima osnovnih škola.

Kako bi povećali svijest i naučili djecu kako se sigurno ponašati u prometu, Volvo Trucks razvio je program obuke. Bit programa je naučiti tri važne riječi: Stani - prije prelaska ulice, Pogledaj - oba smjera i pazite da imate kontakt očima s vozačem, Mahni - i pričekaj da vam vozač mahne prije nego što prijeđete ulicu.

Boško Obradović, ravnatelj Osnovne škole „Mladost“ izrazio je zadovoljstvo što jakšićka škola sudjeluje u ovakvom programu, jer će njihovi učenici kroz edukaciju imati mogućnost teoretski i praktično naučiti više o sigurnosti u prometu. - Obzirom na gust promet s kojim se svakodnevno susreću na putu do škole, jakšićki učenici imali su priliku čuti što je opasno i na što treba paziti, a na današnjoj edukaciji posebno su istaknuta mjesta gdje ne smiju stajati kada se radi o kamionima, što vozač kamiona vidi, a što ne vidi, te kako se općenito trebaju ponašati na prometnicama.

 - Koristim priliku kako bih pozdravio ovu inicijativu koju imamo i od strane Ministarstva unutarnjih poslova, kao i tvrtke „Volvo“. Poznato je da je OŠ „Mladost“ na tranzitnom mjestu, na križanju, gdje ima dosta prometa. Općina Jakšić ima puno djece, puno učenika i vjerujem da će ova akcija dati sva ona potrebna saznanja te da će učenici steći izvjesna iskustva i poboljšati sigurnost u prometu. Na svima nama koji smo u javnom životu je da što više mladima, djeci i učenicima omogućimo standarde komunalne higijene, prometne kulture i svega onoga što će učiniti njihov dolazak u školu sigurnijim i kvalitetnijim – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha ispred osnivača škole.

Mladen Juranić, predstavnik tvrtke „Volvo“ za teretna vozila istaknuo je kako se trude i pokušavaju obučiti što više ljudi koji se na dnevnoj bazi često nalaze oko kamiona. - Fokus nam je na maloj djeci koja su najranjivija skupina i koji tek uče, a vjerojatno se i boje kamiona radi njegove veličine i mase. Mi im našim edukacijama želimo objasniti da se ne moraju bojati te im kroz razne načine pokazujemo kako mogu biti sigurniji u prometu.

Mario Matijević, policijski službenik za poslove prometne policije u službi za javni red i sigurnost PU Požeško-slavonske, istaknuo je kako se aktivnost „Stani.Pogledaj.Mahni.“ provodi u tjednu od 13.-19. lipnja kada se provodi i pojačani nadzor prometa usklađen sa akcijama ROADPOL-a usmjeren upravo na teretne automobile i autobuse. - Što se tiče statistike stradavanja djece u našoj županiji, prošle godine u prometnim nesrećama ukupno je bilo 79 djece od čega ih je stradalo 19. Od 19-tero djece, četvero ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 15-tero djece lakše ozlijeđeno. U prvih 5 mjeseci ove godine 30-tero djece sudjelovalo je u prometnim nesrećama, od čega ih je troje stradalo. Jedno dijete zadobilo je teške tjelesne ozljede, dok je dvoje djece lakše ozlijeđeno. Danas će u učionicama djeci biti održan teorijski dio kroz interaktivnu priču, a djelatnici „Volva“ uz našu asistenciju, djeci će pokušati dočarati naziv projekta „Stani.Pogledaj.Mahni.“, nakon čega će se djeca uputiti do kamiona gdje će imati prilike s mjesta vozača vidjeti preglednost, mrtvi kut, itd.

Učenicima je prvo uz pomoć audio i video projekcije similuran rad i kretanje kamiona te sve opasnosti s kojima se djeca susreću s kamionima. Djeca su aktivno sudjelovala u ciijeloj edukaciji i pokazala odlično znanje iz kretanja u prometu i poznavanje osnovnih prometnih pravila. Nakon što su svi dobili reflektirajuće prsluke uputili su se do velikog "Volva" koji je bio parkiran u školskom dvorištu te se pobliže upoznala s kamionom. Bilo je tu obvezan ulazak u kabinu kamiona da vide kojom perspektivom vozač vidi djecu, a onda su sa nekoliko radnji uvježbavali kako se kretati u blizini kamiona, kako uspostaviti kontakt sa vozačem prije prelaslka ceste na zebri, kako mu mahnuti da su ga uočili i kako njima vozač mahne da slobodno prelaze cestu. Ovakve edukacije u živo s praktičnim primjerima sigurno djecu najbilje motiviraju da nauče nešto što će im sigurno čuvati život u prometu.

Cilj ovog projekta je pokazati i objasniti djeci koja su slabo vidljiva mjesta oko kamiona te dodatno naglasiti opasnost stajanja na tim mjestima.

Na samom kraju učenicima su podijeljeni promotivni materijali i diplome o sudjelovanju od strane policijskih službenika PU požeško-slavonske.