Utorak, 21 Svibanj 2013 15:11

Proglašeni šampioni i dobitnici velikih zlatnih plaketa

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

U restoranu Vinkomir Kutjeva d.d. pred članovima Udruge Vinota i medijima proglašeni su rezultati ocjenjivanja. – Za mladu graševinu iz berbe 2012. šampion je graševina trešnje Kutjeva d.d. Za staru graševinu godišta 2011. i starije šampion je graševina Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker. Za predikatnu graševinu šampion je postalo ledeno vino Kutjeva d.d. Za starije graševine po visini ocjena četiri graševine su dobile Veliko zlato, i to graševina Galić d.o.o., graševina Krauthaker, i dvije graševine Kutjeva d.d. – istakao je na proglašenju rezultata Ivica Perak.

ocjenjivanjeOcjenjivanje je donijelo i 16 zlatnih medalja, 63 srebrne medalje, 17 brončanih medalja i četiri priznanja za mlade graševine 2012.godišta. Za starija godišta graševina dodijeljeno je 21 zlatna medalja, sedamnaest srebrnih medalja, tri brončane medalje i tri priznanja. – Sva ova priznanja govore kakva je bila kvaliteta ovogodišnjih graševina i njihov potencijal. Upravo takve graševine koje su ove godine sa svježim i cvjetnim aromama u raskošnom bukeu dokazuju tu kvalitetu – rekao je Perak.

Festival najavljen za 31. svibnja i 1. lipnja

Festival graševine i vina najavio je predsjednik Udruge Vinota Goran Šutalo kao dvodnevnu manifestaciju koja će se održati u petak 31. svibnja i subotu 1. lipnja. – Ove godine najavljeno nam je puno folklornih društava i konjanika koji će predvoditi festivalsku kolonu i festivalsku pozornicu. Ove godine imamo natjecanja lovačkih društava požeško-slavonske županije koji će se natjecati u kuhanju vinskog gulaša, koji će poslije natjecanja biti podijeljen svim posjetiteljima na degustaciju. Pripremamo i veliku ugostiteljsku ponudu, koja će biti ugodno iznenađenje za posjetitelje i goste – istakao je Šutalo koji je najavio i festivalsku čašu po cijeni od 30 kuna s kojom će svi moći dva dana degustirati sva vina vinara koja budu ponuđena na festivalu.

Najavljeno 40 pjesama na festivalu

Umjetnički direktor festivala Augustin Jelušić najavio je 41 pjesmu na ovogodišnjem festivalu koje su već snimljene na dva CD nosača, no na festivalu će biti izvedena jedna pjesma manje, jer njen izvođač Vinko Coce zbog zdravstvenih problema neće moći doputovati u Kutjevo. Svih četrdeset pjesama izvode brojna poznata imena s estrade, eminentni glazbenici, ali i mlade nade pred kojima je budućnost ovog festivala.

Oba dopodneva rezervirana su za promocije pjesama, nove nosače zvuka i spotove, a Slavonija band će u prvoj festivalskoj večeri na kraju imati svoj veliki koncert.

6. biranje Vinske kraljice

U sklopu Festivala graševine i pjesme po 6. puta izabrat će se i Vinska kraljica i dvije vinske princeze, najavila je poznata vinarka Zorica Tandara. Osim ljepote svaka kandidatkinja će morati pokazati i znanje o vinskoj kući koju zastupa, osnovno poznavanje vina, spretnost u otvaranju butelje i serviranje vina. Kraljica i njene princeze bit će bogato nagrađene darovima sponzora kojih već ima dosta, te krunom uz čast da godinu dana predvodi sve vinske manifestacije u Kutjevu.