Ponedjeljak, 28 Ožujak 2022 13:21

UNICEF Hrvatska prikupio preko 3 milijuna kuna za pomoć djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini i susjednim zemljama

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Ukrajinu u manje od mjesec dana napustilo više od 1,5 milijuna djece -

  – Od početka rata u Ukrajini svako drugo dijete napustilo je svoj dom. Većina je s obiteljima izbjegla u Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumunjsku. Djeca koja stižu u susjedne zemlje suočavaju se s velikim rizicima (kao što su odvajanje od obitelji, nasilje, seksualno iskorištavanje i trgovanje ljudima), zbog čega je neophodno osigurati njihovu zaštitu kao i pristup uslugama. UNICEF je pokrenuo program humanitarne pomoći i podrške s  ciljem prikupljanja sredstava koja su potrebna za osiguravanje pristupa osnovnim uslugama, uključujući vodu, hitne potrepštine, zdravstvenu skrb i psihosocijalnu podršku za djecu i njihove obitelji u Ukrajini i susjednim zemljama.

UNICEF 03Ured UNICEF-a za Hrvatsku podržao je globalni apel i pozvao građane da pomognu djeci Ukrajine donacijama pa je tako dosad prikupljeno preko tri milijuna kuna. Sva sredstva prikupljena putem ovog programa UNICEF će upotrijebiti za pružanje podrške i pomoći djeci u Ukrajini, susjednim zemljama, ali i u Hrvatskoj. Ured UNICEF-a za Hrvatsku stavio se na raspolaganje Ravnateljstvu civilne zaštite kako bi u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, nadležnim ministarstvima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva pružao pomoć i podršku djeci i obiteljima iz Ukrajine. UNICEF u Hrvatskoj spreman je pružiti psihosocijalnu i druge pomoći djeci odvojenoj od roditelja i njihovim trenutačnim skrbnicima kao i pripomoći jačanju kompetencija u školama koje su primile ukrajinske učenice i učenike. Jačanje socio-emocionalnih kompetencija pokazalo se vrlo uspješnim u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa koji su pogodili to područje krajem 2020. godine. Uz to, Ured UNICEF-a za Hrvatsku raspolaže vrijednom ekspertizom kad su u pitanju krizne situacije pa je u Poljsku i Rumunjsku uputio vlastite stručnjake kako bi pomogli pri najvećoj migrantskoj krizi u novijoj povijesti.

UNICEF-ove humanitarne pošiljke

Zahvaljujući podršci donatora, UNICEF je do 17. ožujka dostavio 85 kamiona pomoći, koji su sadržavali 858 tona potrepština za krizne situacije, kako bi se pružila podrška djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini i susjednim zemljama. U Ukrajinu je poslano 78 kamiona sa 780 tona pomoći dok je u susjedne zemlje poslano sedam kamiona pomoći. Teret u kamionima sadrži medicinske potrepštine, lijekove, higijenske potrepštine, materijale za igru i obrazovanje u kriznim situacijama za djecu i mlade, kao i deke i toplu zimsku odjeću i obuću za djecu. Tri su kamiona pomoći poslana u Poljsku, gdje će potrepštine biti iskorištene u okviru organiziranja lokacija „Plave točke“ putem kojih se organizira nužna pomoć djeci i obiteljima. Prva pošiljka UNICEF-ovih humanitarnih zaliha u Ukrajinu je stigla 5. ožujka te je zaprimljena u Lavovu, a u Moldaviji su, primjerice, na granični prijelaz Palanca već 26. veljače isporučene četiri tone osnovnih higijenskih potrepština i pelena te su dostavljene i stotine igračaka na punktove za prihvat izbjeglica.

Više o UNICEF-ovim lokacijama „Plave točke“

Kako bi se pomoglo djeci i obiteljima na putu iz Ukrajine u Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Bjelorusiju, Mađarsku i Slovačku, UNICEF postavlja „Plave točke“ – lokacije organizirane duž ruta kretanja stanovništva. U okviru njih, roditelji i skrbnici mogu dobiti važne informacije te im se pruža podrška, a za djecu je osiguran prostor za odmor i igru koja im je prijeko potrebna u traumatičnim trenucima napuštanja obitelji, prijatelja i svega što im je poznato. UNICEF je dosad uspostavio pet takvih lokacija u Moldaviji i Rumunjskoj, a organiziraju se u suradnji s nacionalnim i lokalnim vlastima te UNHCR-om i drugim partnerima na odabranim strateškim mjestima. Jedna „Plava točka“ ima kapacitet dnevno osigurati podršku za tri do pet tisuća ljudi, a UNICEF planira uspostaviti sveukupno 26 lokacija u zemljama u koje svakodnevno pristižu obitelji izbjegle iz Ukrajine.

„Humanitarne potrebe u Ukrajini velike su i rastu iz dana u dan. Djeca Ukrajine hitno trebaju našu pomoć. Zahvaljujem svima koji su se dosad uključili i donirali sredstva koja su premašila tri milijuna kuna. Koristim priliku da pozovem sve hrvatske građane i tvrtke da ne zaborave djecu Ukrajine te da im nastave pomagati svojim donacijama“- poručila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.