Četvrtak, 18 Travanj 2013 10:27

17. Hercegovačko silo

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAVIČAJNA UDRUGA HERCEG STJEPAN ORGANIZIRALA  -

 

herceKUTJEVO – Sada već tradicionalno 17. po redu „Hercegovačko silo“ i ove godine Zavičajna udruga Herceg Stjepan organizirala je u Restoranu KTC u Kutjevu. Ove godine uz dobru organizaciju predsjednika mr. sc. Branka Mihalja i neumornog Marinka Šarića, dvorana je bila puna do posljednjeg mjesta s preko pet stotina uzvanika, slavonskih Hercegovaca i njihovih gostiju, ove godine iz Hercegovačkih zavičajnih udruga iz Vukovara i Vinkovaca.

hercegovacko– Zavičajna udruga Herceg Stjepan ovim druženjem želi okupiti Hercegovce iz različitih krajeva Hercegovine koji sada žive u Hrvatskoj, kao i one koji su još u Hercegovini, kako bi na taj način sačuvali svoju tradiciju od one kulturne i folklorne do gastro i vinske tradicije, te upriličili jedno lijepo druženje – kazao je predsjednik Mihalj.

hercegovciVeoma bogat kulturno umjetnički program koji su prikazali domaći hercegovački guslar i diplar Slavko Šarić, a nakon toga nastupili su članovi Kulturno sportskog društva Rakitno. Njihova plesna skupina izvela je nekoliko plesova iz rodne Hercegovine, a na diplama i guslama čuli smo nekoliko pjesama. Muška ali i ženska gangaška skupina otpjevale su nekoliko originalnih gangi. Nije moglo proći bez „šijavice“ no unatoč jakoj konkurenciji iz Hercegovine slavodobitnik je opet bio prof. dr. sc. Radoslav Galić, zagriženi i vatreni igrač ali i veliki stručnjak za šijavicu.

sijeloZa dobro raspoloženje brinuli su se svirači grupe Play off, gost solista Ranko Boban, naša pobjednica s televizije Bruna Oberan, a više za smijeh, ali i kao pjevač potrudio se i popularni Drele.

Uz domaće specijalitete na stolu se našlo biranih vina desetak kutjevačkih i pleterničkih vinara. Ovu tradicionalnu hercegovačku feštu već nekoliko godina medijski promovira tjednik Kronika.