Petak, 27 Kolovoz 2021 10:02

Zašto je životno osiguranje dobra investicija?

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Često slušate o polici životnog osiguranja, ali niste sigurni što je ona točno i koje koristi od nje možete imati? U ovom članku ćemo vam objasniti što je to životno osiguranje, koje prednosti ima i iz toga možete zaključiti isplati li vam se ugovoriti životno osiguranje.

Što je životno osiguranje?

Koliko puta ste nekoga čuli da za bilo kakav tip osiguranja kaže “što će to meni?”. Nažalost, često se zna dogoditi smrtni slučaj nakon kojeg obitelj preminulog nema dovoljno novca da podmiri troškove pogreba, a pogotovo ne nečeg drugoga. Da bi spriječili ovakav scenarij, možete ugovoriti životno osiguranje.

Osim smrtnog slučaja, životno osiguranje također može biti i investicijske prirode, pa tako pri isteku police ostvarujete određen iznos novca koji uvijek dobro dođe.

Životno osiguranje funkcionira tako da korisnik u nekom od osiguravajućih društava ugovara tip životne police i njezine uvjete. Nakon što je ugovorio policu, ugovaratelj najčešće uplaćuje jednake iznose svaki mjesec skroz za vrijeme trajanja police. Ovisno o tipu police, taj iznos može isplatiti nakon što je polica istekla ili ako je slučaj riziko životnog osiguranja, iznos ostvaruje jedino ugovarateljeva obitelj u slučaju njegove smrti.

Želite li u moru različitih ponuda odabrati isključivo najbolje životno osiguranje, svakako posjetite portal Moj-bankar.hr koji će svaku ponudu za vas analizirati i pružiti vam samo najbolje.

Koje vrste životnog osiguranja postoje?

Određene osiguravajuće kuće mogu imati posebno prilagođen tip životnog osiguranja, ali tri najčešće vrste životnog osiguranja su:

  1. Mješovito životno osiguranje
  2. Investicijsko životno osiguranje
  3. Riziko - Osiguranje u slučaju smrti

Mješovito životno osiguranje

Jedno od najčešće ugovaranih tipova osiguranja je mješovito životno osiguranje. Razlog ugovaranja ovakve police leži u tome što korisnik može ostvariti korist i u slučaju da doživi istek police i u slučaju da se dogodi smrtni slučaj.

Kod smrtnog slučaja, obitelj ugovaratelja će ostvariti ugovoreni financijski iznos koji je nešto manji od riziko ugovorene police, ali barem imate nekakvu sigurnost. Ovakav tip osiguranja ugovaraju osobe koje ne žele izdvajati prevelik mjesečni iznos, a opet osigurati sebe i obitelj nakon što ugovor istekne ili se dogodi smrtan slučaj.

Investicijsko životno osiguranje

Želite uštedjeti određenu svotu novca, ali niste zadovoljni s uvjetima koje vam banke pružaju? Investicijsko životno osiguranje je odlična alternativa za vas.

Kad se odlučite za ovakav tip osiguranja, sami birate iznos koji želite dobiti prilikom isteka police, a sukladno tome osiguravajuća kuća vam izračuna koliko bi novca morali mjesečno odvajati kako bi ostvarili taj iznos. Ovakav tip osiguranja najčešće ugovaraju mladi zaposleni ljudi koji žele imati dodatnu financijsku sigurnost u budućnosti. 

Za ovu vrstu životnog osiguranja je najčešći minimalni period ugovaranja 5 godina. To znači da morate 5 godina ulagati i zatim ostvarujete pravo isplate ili drugih kompenzacija za koje se odlučite.

Riziko osiguranje u slučaju smrti

Ovo je posebna vrsta životnog osiguranja kojeg ugovaraju osobe koje su zaposlene na mjestima visokog rizika. Primjer zaposlenika koji najčešće ugovaraju ovaj tip životne police su vatrogasci, policajci, vojnici, građevinci i ostali. 

Razlika između ovog tipa osiguranja i drugih je što nakon isteka police ne ostvarujete nikakav iznos osim ako se ne dogodi smrtan slučaj, ali su zato premije puno povoljnije od ostalih vrsti osiguranja. Isplate kod riziko osiguranja nisu oporezive i uvijek se možete odlučiti povećati iznos koji bi vaši ukućani dobili u slučaju vaše smrti dok vam još traje polica osiguranja. 

Ako znate da ćete uskoro biti na projektu ili misiji većeg životnog rizika, a imate obitelj, ovaj tip osiguranja se itekako isplati.