Nedjelja, 15 Kolovoz 2021 09:41

Otvorena nova Poučna staza Starac u Pleternici duga 3,5 km s prelijepim pogledom

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

PLETERNICA - U gradu Pleternici uređena je i otvorena nova Poučna staza koja prolazi kroz voćnjake i vinograde, a proteže se od područja župne crkve preko kapelice sv. Petra na brdu Starac po kojemu je i dobila ime.

IMG 8918Putem se nalazi 10 poučnih tabli, a na samom vrhu, kod vidikovca Bačva nalazi se i odmaralište. Mjesto je to odakle pogled seže na Zlatnu dolinu, pleterničke vinograde, šume i ravnice. Poučna staza prezentira prirodna bogatstva i šume te apelira na očuvanje prirode, a njezina ukupna dužina je 3,25 km.

Otvorenju su prisustvovali gradonačelnica grada Pleternice Marija Šarić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, Marija Kovačević autorica poučnih tabli, Monika Maras iz Poduzetničkog centra Pleternica, te brojni drugi posjetitelji i ljubitelji prirode.

Gradonačelnica Šarić rekla je kako je Poučna staza Starac jedan u nizu europskih projekata koji mijenjaju vizure Grada Pleternice. - Nadogradnjom na Interpretacijski centar Terra Panonica koji prezentira prirodnu baštinu na zanimljiv, edukativan i inovativan način, Poučna staza Starac, koja se sastoji od 10 poučnih tabli, odmarališta i vidikovca, odlična su dopuna turističkoj ponudi Grada Pleternice. Kroz projekte rekonstruiramo, gradimo, opremamo i uređujemo lokalitete kako za nove turističke posjete tako i za naše sugrađane koji će, vjerujem, koristiti nove uređene staze za šetnju, razonodu, bicikliranje i planinarenje – istaknula je gradonačelnica Šarić.

IMG 8921

Radi se o projektu vrijednom nešto više od 924.000,00 kuna kojemu su sredstva osigurana kroz mjeru 8.5.2. ruralnog razvoja - istakla je Maras iz Poduzetničkog centra Pletrenica.

Na pohod pješice cijelom poučnom stazom krenuo je i zamjenik županice Ferdinand Troha koji je tom prilikom istakao: - Ova Poučna staza oplemenila je atraktivnu turističku ponudu Pleternice i Požeško-slavonske županije, a simpatični turistički vlakić omogućava starijim i slabije pokretnim gostima vidjeti ljepote vinogorja nad Pleternicom. Desetak poučnih tabli daje potrebne informacije posjetiteljima pa je svakako Grad Pleternica uz ranije osmišljene sadržaje IC Terra Panonice i budućeg Muzeja bećarca postao ozbiljna turistička destinacija. Naravno, ova staza daje priliku i vinogradarima da svoje proizvode još bolje predstave, a već dokazana kvaliteta naših vina i bogata gastronomska ponuda trebali bi biti prepoznati i šire nego što je to bilo do sada – rekao je zamjenik Troha te je istaknuo kako je na svima nama da afirmiramo i promoviramo svoj kraj čestitavši Gradu Pleternici na ovoj izvrsnoj priči.

IMG 8924Oni koji se nisu odlučili ići pješke po Poučnoj stazi na cilj su došli dovezavši se Turističkim vlakićem, koji je poslije sve sudionike i vratio u Pleternicu. Vlakić inače vozi na ovoj relaciji i svi koji se žele provozati i vidjeti ovaj prekrasni teren mogu se javiti u Interpretacijski centar Terra Panonica. Kako se na ovoj lokaciji nalazi i Vinska bačva - vidikovac Vinarije Markota, sve sudionike je počastio suhomesnatim proizvodima i biranim vinima Marko Markota iz vinarske obitelji Markota iz Pleternice.

Autor: Vladimir Protić