Subota, 03 Srpanj 2021 16:48

Danas je Međunarodni dan bez plastičnih vrećica

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica, koji se širom svijeta obilježava dana 3. srpnja, započinje i mjesec bez plastike – Plastic Free July. Sigurni smo da se i vi možete odreći brojnih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i hrane u suvišnim plastičnim omotima i pakiranjima. Neke od država članica EU-a već su zabranile upotrebu plastičnih vrećica, ali i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Za točno godinu dana konačno će biti zabranjeni diljem EU-a!

Međunarodni dan bez plastičnih vrećica, koji se brojnim aktivnostima obilježava širom svijeta, postaje sve veći globalni pokret. Plastika je fantastična, ali način na koji je proizvodimo i na koji uklanjamo proizvode od plastike nije. Svi znamo da su plastične vrećice velika prijetnja za okoliš, posebice u vodenim ekosustavima, ali što se poduzima? Znamo da za takve stvari nikad nije kasno, primjerice u trgovinama bi se umjesto plastičnih mogle koristiti papirnate vrećice ili torbe od tkanine. Isto tako, moguće je reciklirati plastične vrećice, a da bi to znali moramo se educirati. Milijuni plastičnih vrećica za kupovinu koje bacimo zapravo završe u okolini, a razgrađuju se preko 100 godina, prilikom čega polako ispuštaju otrovne kemikalije koje dospijevaju u tlo, jezera, rijeke i oceane. Na kopnu su plastične vrećice jedno od najčešćih vrsta smeća u naseljenim područjima, a ono najgore što proizlazi iz toga je da plastične vrećice mogu začepiti odvodne sustave i tako izazvati poplave. U Europskoj se uniji reciklira samo 30 posto plastičnoga otpada, a sada je EU primorana sama urediti i upravljati golemom količinom plastičnog otpada koja svake godine naraste za 25 milijuna tona. Zbog takve situacije Europska je komisija obznanila plan prema kojem će do 2030. godine na tržištu biti dopuštena samo plastična ambalaža koja se u potpunosti može reciklirati. Do iste se godine planira povećati udio reciklirane plastike na 55 posto na razini cijele Europske unije. Očigledno je da plastici treba »produljiti život«, ali ne na kopnu ili u moru, nego na tržištu!

Plastične vrećice koristimo kraće od 25 minuta

Podugačak je popis plastičnih proizvoda koji danas predstavljaju najveći uzrok onečišćenja okoliša – naših mora, tla i pitke vode te ugrožavaju živote brojnih morskih vrsta, ali i zdravlje ljudi. Međunarodni dan bez plastičnih vrećica posvećen je edukaciji i jačanju svijesti građana o štetnosti jednokratnih plastičnih proizvoda, posebice o okolišnim problemima koje uzrokuje ovaj najpopularniji i najčešće korišteni proizvod za prijenos stvari. Vrećice koje kupimo od trgovaca u maloprodaji koriste se obično kraće od 25 minuta, a zatim završavaju u otpadu. Možda kao otpad nestaju iz naših domova, ali nažalost ne i s našeg planeta!