Srijeda, 23 Lipanj 2021 11:52

Kako odabrati pločice prema namjeni

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

Keramičke pločice mnogima su omiljene podne i zidne obloge, bilo da je riječ o stambenom ili poslovnom prostoru. Ipak, prilikom odabira najidealnijih pločica, važno je uzeti u obzir nekoliko stvari: veličinu pločica, boju, način njihova postavljanja, stupanj upijanja vlage, koeficijent protukliznosti… Na kraju, no i ne manje važno, treba odrediti namjenu pločica. Dakle, hoćete li iste postaviti u unutarnje ili vanjske prostore, je li vanjski prostor natkriven ili je svakodnevnom izložen širokom spektru vremenskih utjecaja i sl. Naravno, postoji razlika i između zidnih i podnih keramičkih pločica.

7 savjeta pri odabiru pločica

Prije nego što počnete s odabirom pločica, razmislite o tome kakav stil uređenja preferirate. Pregledajte neke časopise; možda naiđete na nešto što vam se sviđa.

1. Namjena pločica: razmislite o namjeni pločica: trebaju li vam pločice za prostorije koje su više izložene vlazi ili je doticaj vode neznatan? Osim toga, uzmite u obzir mjesto postavljanja pločica: je li riječ o unutarnjem prostoru ili popločavanju terase ili balkona. Ne zaboravite na stupanj upijanja vlage, koeficijent protukliznosti te na tvrdoću pločica. Primjerice, za terase i balkone trebaju vam pločice izdržljivije i otpornije na kišu, snijeg i sunce. Isto tako, moraju biti glazirane, kako bi izdržale veći promet ljudi.

2. Vrsta pločica: ako su vam luksuz i izdržljivost glavni prioriteti, pločice od kamena savršeni su odabir. Mramor, granit i travertin podižu izgled svake prostorije. S obzirom na to da ne postoje dva identična kamena, dobit ćete prirodnu podnu oblogu koja će odisati jedinstvenošću i originalnošću. Kamene pločice većih dimenzija izgledaju osobito impresivno te se savršeno uklapaju u moderna uređenja interijera.

3. Veličina prostorije određuje veličinu pločica: prilikom odabira pločica imajte na umu dimenzije prostorije u koju ih planirate postaviti. Je li riječ o velikoj dnevnoj sobi, manjem hodniku, kuhinji ili kupaonici. Savjeti stručnjaka su da se manje pločice postavljaju u manje prostorije, dok su veće pločice rezervirane za prostore većih dimenzija. Naime, velike pločice čine prostor većim, slobodnijim, prostranijim.

4. Provjerite postoje li odabrane pločice u svim veličinama: pločice veličine 60 cm izgledaju sjajno u dnevnoj sobi, dok su manje pločice primjerice od 30 cm savršene za manje prostorije poput kupaonica, prostora za pranje rublja i sl. Tijekom postavljanja pločica pobrinite se da „prijelaz“ iz jedne prostorije u drugu bude odgovarajući, odnosno da ne „bode u oči“. Kako biste u tome uspjeli, savjetujemo vam da odaberete identične pločice različitih dimenzija.

5. Odabir boje: razmislite o osjećajima odnosno o raspoloženju koje želite stvoriti postavljanjem novih keramičkih pločica. Težite li mirnoj i opuštenoj atmosferi? Ili želite življe boje na svojim podovima i zidovima? Važno je napomenuti kako će pločice svjetlijih boja savršeno pristajati tamnijem prostoru, osobito ako želite malo više svjetla.

6. Mat ili sjajni premaz: s obzirom na ugođaj kojem težite te na namjenu pločica, odlučite se želite li sjajnu ili mat verziju pločica. Imajte na umu da prašina više dolazi do izražaja na sjajnim pločicama.

7. Poroznost pločica: još jedna važnija karakteristika pločica odnosi se na poroznost, koja utječe na količinu apsorpcije odnosno na stupanj upijanja vode.