Utorak, 22 Lipanj 2021 11:02

Kako pravilno održavati bicikl?

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

Bicikl je danas mnogima omiljeno prijevozno sredstvo idealno za vožnju po gradu, odnosno kroz automobilsku gužvu, za vožnju po prirodi ili za istraživanje okolice. Velika većina ga koristi i po zimi.

No da bi vam bicikl služio dugo godina, potrebno ga je redovno održavati. Na što točno mislimo, provjerite u nastavku koji slijedi.

1. Čistite i podmazujte lanac

Pravilno čišćenje lanca djeluje kao preventivna mjera kojom se sprječava njegovo daljnje oštećenje, zatim oštećenje kazete i lančanika. Za čišćenje lanca koriste se namjenska mazila u obliku ulja. Na tržištu postoji veliki izbor takvih mazila koji se primjenjuje i na električnim biciklima. Glavne karakteristike mazila za podmazivanje odnose se na stvaranje suhog keramičkog sloja za veću izdržljivost i bolju izvedbu u uvjetima vlage i na dugim relacijama. Taj isti keramički sloj pruža nisko trenje te izvrsno podmazuje dijelove bicikla. Mazilo za podmazivanje lanca sastoji se od biorazgradivih i organskih spojeva te je kao takvo idealno za cestovnu, ali i za offroad vožnju.

2. Zatežite vijke i matice

Redovno provjeravajte jesu li sve matice i vijci dovoljno zategnuti. Nemojte zamjenjivati dijelove na vijcima s jednog dijela bicikla na drugi; koristite ih onako kako je predloženo. Labavi vijci mogu lagano skliznuti tijekom vožnje, a vi ostajete bez dovoljno stegnutog blatobrana sve do svoje kuće. Ne gine vam uživanje u zveckanju i lupkanju. Neki novi bicikli imaju navedenu maksimalnu granicu okretnog momenta. U tom slučaju se kupi alat koji odgovara navedenoj granici. No, prilikom kupnje bicikla, zamolite trgovinu u kojoj kupujete da vam odmah u cijenu uključe nekoliko rezervnih matica i vijaka. Osim navedenog, nepravilno zategnuti vijci mogu uzrokovati dodatne kvarove na biciklu.

3. Provjeravajte tlak u gumama

Jedna od najvažnijih stvari koje utječu na kvalitetu vožnje bicikla je tlak u gumama. Ako je tlak prenizak, morate puno jače i brže okretati pedale što dovodi do teže vožnje i bržeg umaranja. Osim toga, s dovoljno tlaka u gumama lakše ćete prelaziti preko rupa i ostalih neravnina na cesti, odnosno, nećete toliko osjetiti neravnine kao što biste ih osjetili s malim tlakom u gumama. U tu svrhu kod kuće obavezno morate imati kvalitetnu pumpu za bicikl. Neadekvatan tlak u gumama može uzrokovati pucanje guma

Osim toga, stražnji kotač treba biti dobro pričvršćen, a ručica kojom se kotač otpušta u sigurnom zatvorenom položaju. Nemaju svi kotači ručice koje omogućuju brzo skidanje kotača s osovine. Umjesto toga, kotač je pričvršćen vijcima s obje strane.

Sjedalo mora biti postavljeno na idealnoj visini i u idealnom položaju; ni previše naprijed ni previše nazad. Podesite sjedalo kako vam odgovara te na kraju stegnite ručicu ili vijke.

Pobrinite se da se pedale glatko okreću, da ne škripe i da su čvrsto pričvršćene na svoju os.

Provjerite je li prednji kotač dovoljno pričvršćen za osovinu. Isto tako važno je i da se upravljač ne klima pri vožnji bicikla. Stoga provjerite sve vijke i dovoljno ih zategnite. Kako ćete provjeriti je li upravljač dovoljno stegnut? Jednostavno. Stanite ispred prednjeg kotača i obuhvatite ga koljenima tako da se ne miče. U tom položaju pokušajte zakrenuti upravljač. Ako se upravljač odnosno volan pomiče, znate što vam je činiti.