Ponedjeljak, 17 Svibanj 2021 14:01

Najpoznatiji hrvatski vinar Ivo Enjingi proslavio 81. rođendan uz nove vinske uspješnice

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

HRNJEVAC - I drugu godinu za redom, svoj rođendan Ivo Enjingi proslavlja u korona epidemiji i pod posebnim epidemiološkim mjerama. Ove godine u nešto skromnijem izdanju legendarni Ivo Enjingi, najpoznatiji hrvatski vinar proslavio je 81. rođendan. Ne posustaje sa radom, dograđuje novi aneks na prošle godine otvoren novi vinski podrum, neumoran je u sađenju novih površina vinograda. Ne priznaje godine koje su mu se nakupile, jedino mu je žao što ove rođendanske i vinogradarske fešte mora provesti u tako malom obliku. Kod Ive smo navikli uvijek na bar dvije tamburaške skupine i dvije dalmatinske klape, a sada to sve mora izostati i broj gostiju biti ograničen.

IMG 7444

No, nisu izostale nove vinske uspješnice, koje su gosti degustirali, od berbi 2020., 2019. koje kod Ive Enjingija na tržište ne izlaze još koju godinu. Pravilo je kod njega da bijela vina na tržište izlaze nakon nekoliko godina odležavanja i njegovanja u podrumu, a crna još i više, ništa mlađe od pet-šest godina. Za degustacije na ovom rođendanu odabrana su vina berbi prije desetak i dvadesetak godina. Naravno da se degustacije vežu uz pladnjeve domaćih suhomesnatih proizvoda i vrsnih sireva, nastavljaju se sa obilaskom podruma, od cisterne do cisterne, a sve je završilo ove godine na terasi uz mladog odojka i janjetinu s mladim lukom. Nakon večeri uslijedile su degustacija Enjingijevih najpoznatijih uspješnica i kupaža Venje, te crnih Cuvea. Raritet je bilo vino 80-te, koje je prošle godine punjeno baš za njegov 80. rođendan. Svatko može imati 80 godina, ali svatko nema svoje vino za osamdeseti rođendan, nazvano jednostavno 80-te.

Enjingi ističe da se još uvijek osjeća pun energije, da je dobrog zdravlja, a jedina ljekarija koju redovno troši su njegova vina. On preporučuje vino prije i vino poslije jela, jer ono je čista priroda, pravi lijek bez kemije i iz potpunog ekološkog uzgoja. Nema ni naknadnih tretiranja, pa po svemu izgleda da je ovaj njegov recept dobar i funkcionira na njegovom primjeru. Neumoran je i dalje, ima još puno ideja koje će uskoro realizirati. Napomenuo nam je i da je onaj prijedlog o ponovnom uvođenju nula promila alkohola u prometu čisti promašaj, suluda ideja, jer čašica vina nikome ne može naškoditi. Ivo je tih godina kada je to bilo na snazi štrajkao i godinama se borio da se ta zabrana ukine, a kaže da će tako opet prosvjedovati, no nada se da su to bili samo probni baloni onih na vlasti.