Nedjelja, 16 Svibanj 2021 12:16

Idete na put? Sve informacije na jednom mjestu!

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Popis epidemioloških mjera kojih se putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske trebaju pridržavati prilikom prelaska državnih granica navedenih zemalja. Stranica se ažurira redovito.

Austrija
Uz obvezu karantene, koja se može prekinuti negativnim testom 5. dan nakon ulaska u Austriju, za ulazak Austriju potreban je i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati). Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, potrebno se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska (dan ulaska vrijedi kao nulti dan).
I dalje je ulazak u Austriju u pravilu moguć samo uz prethodnu online registraciju ili, ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno imati sa sobom prilikom ulaska u Austriju. Sve iznimke i dodatne informacije su na poveznici.


Bosna i Hercegovina
Više informacija potražite na sljedećim poveznicama. Državljani Republike Hrvatske (s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom), Republike Srbije i Crne Gore za ulazak u Bosnu i Hercegovine ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 kada u Bosnu i Hercegovinu ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja. BiH granice su otvorene za sve strane državljane, pod uvjetom da imaju negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.
(FBiH)
https://covid19.fmoh.gov.ba/
https://www.zzjzfbih.ba/
(Republika Srpska)
https://www.phi.rs.ba/
https://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/MZSZ/Pages/default.aspx

Crna Gora
Trenutno ne postoje ograničenja za hrvatske državljane prilikom ulaska ili izlaska iz Crne Gore. Iako su 1. lipnja 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa COVID-19, te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, zbog velikog broja novooboljelih od virusa COVID-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijelom teritoriji CG, uključujući i djecu stariju od 5 godina. Više informacija pročitajte na poveznici

Francuska
Za putnike starije od 11 godina koji dolaze zračnim, morskim ili kopnenim putem na teritorij Francuske Republike iz Republike Hrvatske (kao i iz cijele Europske unije, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Kneževine Monako, Norveške, Vatikana, San Marina, Švicarske) na snazi je obaveza predočavanja negativnog nalaza PCR testa ne starijeg od 72 sata. Ove obveze izuzeti su pogranični radnici, cestovni prijevoznici i stanovnici pograničnih područja u krugu od 30 km od svog prebivališta. Za sve putnike koji dolaze iz Europske unije (uključujući Andoru, Island, Lihtenštajn, Kneževinu Monako, Norvešku, Vatikan, San Marino, Švicarsku) na snazi je obaveza ispunjavanja tzv. ”Izjave” kojom se izjavljuje da putnik nema simptome bolesti COVID-19, te da u zadnjih 14 dana koja su prethodila putovanju nije bio u kontaktu s osobom pozitivnom na bolest COVID-19. Za djecu do 11 godina ne postoji obaveza negativnog PCR nalaza, no potrebno je popunjavanje navedene ”Izjave”, te za njih postoji poseban obrazac. Više informacija potražite na poveznici.


Italija
Vladinom Uredbom produljeno je na cijelom nacionalnom teritoriju Italije izvanredno krizno stanje do 31. srpnja 2021. Temeljem Vladine Uredbe od 26. travnja Italija će započeti s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti, a Uredbom MZ od 26. travnja većina regija je u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika. U crvenoj zoni visokog epidemiološkog rizika ne nalazi se više niti jedna talijanska regija. U narančastoj zoni srednjeg epidemiološkog rizika nalaze se Valle d'Aosta, Sicilia e Sardegna. Uredbom ministarstva zdravstva TR od 2. travnja, a koja će biti na snazi do 15. svibnja 2021. godine, hrvatski državljani i svi putnici koji dolaze u Italiju iz zemalja EU moraju predočiti negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati, te se uz to po ulasku podvrgnuti samoizolaciji i opservaciji od strane zdravstvenih ustanova u trajanju od 5 dana. Također, dužni su obavijestiti o svom ulasku zdravstvenu ustanovu, odjel za prevencije, koja je nadležna za teritorij na kojem borave. Nakon samoizolacije od 5 dana u mjestu boravišta/prebivališta u Italiji dužni su se ponovno podvrgnuti PCR ili antigenskom testu. Ukoliko ponovljeni test na COVID 19 nakon 5 dana bude negativan, ukida se obveza samoizolacije.  Jednake mjere odnose se na dolazak putnika u Italiju iz trećih zemalja, s niskim epidemiološkim rizikom, osim što u tim slučajevima razdoblje samoizolacije 10 dana po dolasku u Italiju.
Uredbom MZ zabranjuje se ulazak u Italiju osobama koje su posljednjih 14 dana boravile ili bile u tranzitu u Brazilu, Indiji, Bangladeshu i Sri Lanki, osim osobama koje u Italiji imaju boravište/prebivalište a koje će po ulasku u Italiju biti podvrgnute strožim mjerama samoizolacije. Također, postoje i neke iznimke od navedenih odluka, a više informacija pročitajte na poveznici.


Mađarska
I dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. rujna 2020. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani, pa tako i državljani RH koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/ karantene u trajanju od 10 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva (2) negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet (5) dana s razmakom od najmanje 48 sati. Zabrana ulaska u Mađarsku ne odnosi se na osobe koje pri prijelazu granice pruže vjerodostojan dokaz da su bili zaraženi infekcijom virusa COVID-19 u vremenu od šest (6) mjeseci prije ulaska. Strani državljani, pa tako i državljani RH, mogu ući u Mađarsku bez ograničenja ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti. što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom u izvorniku. U tu svrhu poduzeće ili drugi subjekt u čijem interesu se treba ostvariti putovanje potvrđuje potrebu ulaska potpisanim dokumentom, navodeći konkretan poslovni razlog. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata i zadržavanje u pograničnom pojasu od 30 km. Zahtjev za odobrenje ulaska može se podnijeti isljučivo elektroničkim putem, na engleskom ili mađarskom jeziku, na slijedećoj poveznici. Više informacija potražite na poveznici.


Njemačka
Turistička putovanja u SR Njemačku do daljnjeg nisu dopuštena. Dana 12.05.2021. godine Vlada SR Njemačke donijela je novu odluku o uvjetima ulaska i mjerama za putnike koji ulaze u SR Njemačku, a koje se primjenjuju na području cijele države prema kategorijama (https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete) rizična, visoko rizična i područja s mutiranim varijantama virusa COVID-19. Cijelo područje Republike Hrvatske je od dana 11.4.2021. kategorizirano kao visoko rizično područje te je stoga ulazak putnika iz Republike Hrvatske u SR Njemačku moguć samo njemačkim državljanima i osobama s reguliranim boravkom, uz određene izuzetke koje je propisala Vlada SR Njemačke. Informacije na hrvatskom jeziku u vezi ulaska u zemlju kao i popis određenih izuzetaka  moguće je pronaći na web stranici njemačkog Saveznog ministarstva zdravstva (“Bundesministerium für Gesundheits“), dostupno je na poveznici. U SR Njemačkoj je na snazi obveza dvostrukog testiranja (strategija dvaju testova). Putnici koji dolaze iz Republike Hrvatske pri ulasku u zemlju OBAVEZNO moraju posjedovati negativan PCR, LAMP, TMA ili antigenski test za izravno dokazivanje virusa korona SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati (računajući od trenutka uzimanja brisa), napravljen u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi te ispisan na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku, i dokaz o digitalnoj najavi ulaska (elektronski ili u printanom obliku), dostupno na poveznici. Nakon ulaska u zemlju obavezna je karantena a drugo testiranje može se napraviti najranije peti dan prema uputama nadležnog ureda za zdravstvo („Gesundheitsamt“), te ukoliko je nalaz testa osobe na COVID-19 negativan, karantena se može prekinuti. Više informacija potražite na poveznici. Postoje iznimke od obveze provođenja karatene za cijepljene osobe (s dvije doze uz napomenu da je od drugog cijepljenja prošlo više od 14 dana ili jednom dozom za cjepivo koje se prima samo u jednoj dozi) ili osobe koje su preboljele bolest Covid-19 uz liječničku potvrdu s kojom se dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od 6 mjeseci. Dokaz za sve iznimke je liječnička potvrda na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku u papirnatoj ili digitalnoj formi. Više informacija potražite na poveznici.


Slovenija
Osobama koje ulaze u Sloveniju iz država ili regija koje su na crvenom popisu u pravilu se određuje 10-dnevna karantena. Karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči:

1. negativan PCR test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, izdanog u državi članici EU-a ili Schengenskog područja, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama;

2. potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci, ili potvrdu liječnika da je osoba preboljela COVID-19 i nije prošlo više od šest mjeseci od pojave simptoma ili,

3. dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 kojim se dokazuje da je od primanja:

- druge doze cjepiva Comirnaty proizvođača Biontech/Pfizer prošlo najmanje 7 dana,

- druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine, proizvođača Moderna prošlo najmanje 14 dana,

- prve doze cjepiva Vaxzevria proizvođača AstraZeneca i cjepiva Covishield proizvođača Serum Institute of India/ AstraZeneca prošlo najmanje 21 dan,

- cjepiva Janssen proizvođača Johnson i Johnson prošlo najmanje 14 dana,

- druge doze cjepiva Sputnik V proizvođača Russias Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology prošlo najmanje 14 dana,

- druge doze cjepiva CoronaVac proizvođača Sinivac Biotech prošlo najmanje 14 dana,

- druge doze cjepiva COVID-19 Vaccine proizvođača Sinopharm prošlo najmanje 14 dana.

Dokaz o testiranju i potvrda liječnika iz točke 2. trebaju biti izdane u državama članicama EU ili Schengenskog područja, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim državama. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici i poveznici


Srbija
Odlukom Vlade Republike Srbije od 21. prosinca 2020. godine strancima je dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju samo ako posjeduju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Više informacija o svim iznimkama i mjerama prelaska granice pročitajte na poveznici.


VELIKA BRITANIJA
Od 17. svibnja 2021. turistička putovanja u UK više neće biti ilegalna, te stupa na snagu tzv. „sustav semafora“ za međunarodna putovanja koji kategorizira države na „zelene“ (green), „žute“ (amber) i „crvene“ (red). Republika Hrvatska će biti na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije (uz mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana uzimanjem posebnog dodatnog testa, pri čemu je i dalje nužno obaviti testiranje osmog dana). Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na Covid-19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Preduvjet za polazak na put u UK je negativan rezultat testiranja na Covid-19 u periodu tri dana prije putovanja, posjedovanje tzv. travel test packagea koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije te ispunjen tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija, kao i reference number za kupljeni travel test package. Na lokaciji gdje će se izvršiti samoizolacija potrebno je obaviti jedan test na COVID-19 drugog dana samoizolacije (ili prije toga) te osmog dana samoizolacije (ili nakon toga). Do 17. svibnja također je potrebno ispuniti tzv. Travel Declaration Form kojim se potvrđuje da postoje zakonom dopušteni razlozi za putovanje, ali nakon tog datuma više se neće trebati ispunjavati. Više informacija vezana za putovanja u Veliku Britaniju možete pronaći na poveznici.
ŠkotskaWales i Sjeverna Irska imaju vlastita pravila vezano uz putovanja, te upućujemo sve osobe koje putuju u te regije da detaljno prouče informacije na njihovim službenim stranicama  Više informacija je na poveznici.


Švicarska
Republika Hrvatska se od 19. travnja 2021. ponovo nalazi na švicarskom popisu zemalja s visokim rizikom od zaraze koronavirusom, tako da osobe koje u Švicarsku Konfederaciju dolaze iz Republike Hrvatske imaju obavezu desetodnevne karantene, ali i obavezu predočenja negativnog PCR testa izdanog u posljednja 72 sata, neovisno o tome kojim prijevoznim sredstvom dolaze. Djeca do navršene dvanaeste godine života nisu dužna imati dokaz negativnog testa prilikom prelaska švicarske granice (karantena je obavezna), ali u slučaju putovanja zrakoplovom potrebu posjedovanja negativnog testa, radi ukrcaja u zrakoplov, potrebno je provjeriti sa zračnim prijevoznikom. Također sve osobe koje dolaze u Švicarsku Konfederaciju iz Republike Hrvatske, bilo kojim prijevoznim sredstvom, uključujući i one koje su izuzete od obaveze testiranja i karantene, dužne su ispuniti online obrazac koji je dostupan ovdje. U roku od dva dana od dolaska u Švicarsku Konfederaciju osoba je svoj dolazak obavezna prijaviti kantonalnim vlastima. Više informacija pročitajte na poveznici.