Utorak, 09 Ožujak 2021 11:14

Program obilježavanja Dana grada Požega uz moto "Neka oslobađa i odjekuje"

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - Gradu Požegi predstoji obilježavanje Dana grada i Grgureva u Požegi, a unatoč epidemiološkim mjerama pripremljen je bogat program, reduciran jedino brojem sudionika na programima, istakli su Silvija Podoljak, direktorica TZ grada Požege i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

 - Na žalost zbog epidemioloških mjera nismo u mogućnosti napraviti onu feštu, legendarnu, koju samo Požežani znaju napraviti. Ipak ćemo taj dan obilježiti na 12. ožujka od 11 sati u novo uređenoj Gradskoj knjižnici, gdje će biti Svečana sjednica Gradskog vijeća. U subotu će Požežani moći doći i prošetati se požeškim brdima - rekao je gradonačelnik Puljašić.

 - Požežani već tri stoljeća pred Grgurevo pripremaju se obilježiti bitku protiv Osmanlija, a ovaj vinogradarski običaj istjerivanja Osmanlija iz požeškog kraja je i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Ove godine počeli smo obilježavanje već početkom ožujka sa ukupno 20-tak raznih događanja.

Sav fokus obilježavanja bit će 13. ožujka, subota, kada od 11 sati kreće svečani mimohod povijesnih postrojbi od biste dr. Franje Tuđmana preko Trga 123. brigade do Trga sv. Terezije Avilske i Trga sv. Trojstva. Neće biti smotre postrojbi zbog epidemioloških mjera a pozvano je samo 20-tak članova postrojbi iz Hrvatske.

Od 12 sati na Požeškoj gori održat će se proslava Grgureva u požeškim vinogradima gdje se na tri lokacije dočekuju gosti kojima će biti ponuđeno kušanje domaćih delicija i vina besplatno. Članovi povijesnih postrojbi će na ovim lokacijama tradicionalno pucati iz topova - najavila je direktorica Podoljak događanja pripremljena za građane Požege. 

https://www.pozega-tz.hr/downloads/Grgurevo-Program-2021.pdf