Ponedjeljak, 08 Ožujak 2021 08:05

Danas obilježavamo 8. ožujak Međunarodni dan žena

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Ideja za obilježavanjem Međunarodnoga dana žena pojavila se prvi put u 19. stoljeću u SAD-u, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.  Iz toga razloga su i žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, zbog čega je Socijalistička partija SAD-a  u znak podrške tim ženama proglasila Nacionalni dan žena. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine, u kojem je stradao velik broj žena. Dan je to koji slavi gospodarska, politička i društvena dostignuća žena kroz povijest pa sve do danas.

Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji koja je održana u Kopenhagenu 1910., na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen je Međunarodni dan žena, a Ujedinjeni narodi su 1975. godine donijeli odluku da se taj dan obilježava 8. ožujka.

Republika Hrvatska je ratifikacijom Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) pokazala svoju opredijeljenost za osiguranje jednakog sudjelovanja žena u svim područjima života, ratifikacijom UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom preuzela je obvezu osigurati puno ostvarenje svih ljudskih prava i temeljenih sloboda osobama s invaliditetom, dok je ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji pokazala dodatnu težnju i trajnu namjeru u cilju poduzimanja mjera usmjerenih promicanju rodne ravnopravnosti i suzbijanja svih oblika diskriminacije i nasilja nad ženama uključujući i nasilje u obitelji. Prema ovim ciljevima usmjeren je i niz nacionalnih dokumenata. 

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena Europski parlament naglašava njihovu ključnu ulogu tijekom koronakrize. Žene su predvodnice u borbi protiv pandemije koronavirusa, među ostalim i zato što prevladavaju u zdravstvenom sektoru. Mnoge su također teško pogođene jer su na nesigurnim radnim mjestima koja su nestala ili su se promijenila zbog krize. Osim toga, stalna ograničenja kretanja dovela su do porasta nasilja u obitelji. Parlament je pozvao na rješavanje tih nejednakosti Parlament obilježava Međunarodni dan žena na plenarnoj sjednici 8. ožujka. Premijerka Novog Zelanda Jacinde Ardern obratit će se video porukom.

Danas u demokratskom društvu gdje su žene izborile svoja prava na ravnopravnost spolova, više ne znači što je to nekada bio, te se kao i ostali blagdani pretvorio u komercijalni dio našeg života. Na taj način obezvrijeđeni su najveći blagdani i još mnogi ostali dani i pretvororili su u konzumerizam i šoping, što je nametnula potrošačka industrija. U Hrvatskoj će se na taj dan poneke udruge i društva sjetiti i svojim članicama pokloniuti crvenu ružu, karanfil, a mnoge žene će na taj dan dobiti i poklone od svojih muških prijatelja, partnera i kolega s posla.