Srijeda, 17 Veljača 2021 09:58

Pepelnicom ili Čistom srijedom počinje u Katoličkoj crkvi vrijeme korizme

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Pepelnicom ili Čistom srijedom počinje u Katoličkoj crkvi vrijeme korizme od danas. Seoske žene su na taj dan oprale sve posuđe u lukšiji (pepelu)da ne ostane nikakav trag masnoće. U Doljanovcima, kako piše Ivo Čakalić, žene su imale posebno posuđe, lonce i zdjele kojima su se služile za cijelo vrijeme korizme.

Na Čistu srijedu ujutro bi se išlo na pepeljenje u crkvu. Taj dan je bio strogi post, neki su postili samo o kruhu i vodi, dok bi se drugu uzdržavali od mesa, mliječnih proizvoda i jaja. Ostaci hrane od poklada obično bi se pojeli slijedeći dan, u četvrtak ili kako bi u Dolcu i Biškupcima rekli "lakomi četvrtak". Korizmeno vrijeme je karakteriziralo post, molitvu, prestanak svakog veselja, plesa i pjesme, svadbi te nošenje tamnije odjeće. Pripravljala su se posna jela poput: pečenog krumpira, graha, kiselog kupusa, domaće tjestenine s orasima, župe, kiselice, lokše, gužvare i slično. Svaku večer, tko je mogao odlazio je na skupnu molitvu kod križa ili kapelice u selu, ostali bi molili kod kuće.

Pokora i žalost korizme bila je naznačena i u narodnoj nošnji kod seoskih žena. U korizmi narodna nošnja nema ukrasa i nakita, ona je jednostavna i tamnijih boja o čemu nam govore i fotografije u prilogu.

Izvor: Gradski muzej Požega