Četvrtak, 07 Veljača 2013 19:06

Dan sigurnijeg interneta 2013.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA POŽEGA SUDJELUJE U PROJEKTU -

Deseta jubilarna manifestacija Dana sigurnijeg interneta obilježava se 5. veljače 2013. godine diljem svijeta. U Hrvatskoj je ovo četvrta godina aktivnog sudjelovanja i provođenja cjelogodišnjih aktivnosti vezanih uz temu sigurnosti djece i mladih na internetu. Tema ovogodišnje nacionalne kampanje “Sigurniji internet za djecu i mlade” je DS1Online prava i odgovornosti uz slogan «Povezivanje uz uvažavanje».

 Tehnička škola Požega četvrtu godinu sudjeluje u kampanji putem projekta «Sigurnost djece na internetu». Učenici će tijekom tjedna u kojem obilježavamo Dan sigurnijeg interneta, na nastavi računalstva, putem radionica upoznati detaljnije svoja online prava i odgovornosti. Pri tome će proučavati sadržaje važnih dokumenata kao što su: Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, EU strategija za bolji internet za djecu, Kodeks online prava EU, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o pravu na pristup informacijama.DSI2

 - Nužno je razgovarati s učenicima o korištenju interneta, prednostima i nedostacima te privatnosti i zaštiti djece na internetu. Potrebno ih je upozoriti da paze kakve digitalne tragove ostavljaju i koje su moguće posljedice. Aktivnosti u projektu omogućiti će poticanje učenika da osmisle načine zaštite i promicanja njihovih online prava, pokažu razumijevanje i kritičku svijest o doprinosu novih medija na pojedinca i društvo. Učenici će diskutirati o posljedicama neprimjerenog i neodgovornog korištenja novih medija, te izraditi razredne povelje online prava i pravila. Dodatne aktivnosti učenika su izrada plakata, prezentacija, križaljki i sudjelovanje u edukativnim interaktivnim online igrama vezanim za sigurnost i zaštitu djece na internetu – rekla je prof. Marina Mirković, koja uz pedagoginju Kseniju Romanić vodi projekt.

Pano DSI Tijekom školske godine na roditeljskim sastancima učenika prvih razreda održati će se predavanja u kojima će se govoriti o online pravima i odgovornostima, prednostima i nedostacima interneta, mogućnostima komunikacije korištenjem interneta, zaštiti osobnih podataka, internetskim prevarama, nasilju preko interneta, mogućim opasnostima i zamkama društvenih mreža te načinima na koje u takvim situacijama roditelji mogu zaštititi dijete i svoju obitelj. Posebna pozornost predavanja bit će na primjerenom, odgovornom i sigurnom korištenju interneta. Predavanje će biti usmjereno na savjete i iskustva koja mogu pomoći roditeljima i djeci da se lakše snađu u svijetu suvremenih tehnologija.