Ponedjeljak, 17 Prosinac 2012 13:33

„Solarni panel za baterijsko napajanje“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

CB RADIOKLUB "SOKOL" I OSNOVNA ŠKOLA ANTUNA KANIŽLIĆA DOBILI PRIZNANJE ZA INOVACIJU  -

 

POŽEGA - Mladi inovatori osnovne škole Antuna Kanižlića, ujedno i članovi CB radiokluba "Sokol" na ovogodišnjoj 10. Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA za svoju su inovaciju osvojili brončanu plaketu. Riječ je o inovaciji "Solarni panel za baterijsko napajanje". Prezentaciju te inovacije kao i same "CB radionice" upriličili su i za svoju školu.

PC117914- Sama inovacija je vrlo zanimljiva jer smo spojili ugodno s korisnim. Naime radio amateri kada izlaze na teren moraju koristiti agregate koji stvaraju buku pa smo pokušali napraviti uređaj za napajanje koji neće stvarati buku, a da opet bude ekonomičan, jeftin i da funkcionira. Tako smo spojili solarni panel, akumulator i regulator. Tako nema buke, a imamo potrebnu energiju - podsjeća voditelj edukativne radionice i tajnik hrvatskog Saveza radioamatera Đuka Pelcl dodajući kako se ne radi o nečem posve novim, ali su prvi to objedinili.

Učenici dodao je vole sve izazove, a ako su oni uz to i zanimljivi, tada se još više angažiraju i trude. Spajajući ugodno s korisnim tako je nastala inovacija "Solarni panel za baterijsko napajanje"

Prema riječima ravnateljice škole Marije Samardžija škola će i nadalje podupirati učenike u njihovim nastojanjima i željama za unapređenjem svih onih uređaja, predmeta i pomagala, koji će biti korisni široj zajednici.

- S ovom prezentacijom želimo potaknuti i druge učenike da se uključe bilo u radioklub ili nešto slično, gdje će moći iskazati svoju kreativnost - dodaje Samardžija.

Daljnju potporu radioklubu "Sokolu" te Kanižlićevoj školi koja podržava inovatorstvo, a što mladima omogućava da realiziraju svoje napredne ideje, u ime grada Požege najavio je Ivan Čolak.

Svim sudionicima ove prezentacije prikazan je i 15 minutni film koji je nastao za vrijeme petodnevnog boravka na moru u Centru za tehničku kulturu Saveza, kada su članovi kluba i djeca iz škole u uvjetima kampa održali školu CB-a i prikazali kako dobro funkcionira njihova inovacija u stvarnim uvjetima.

V. Re. i V. Pr.