Četvrtak, 19 Svibanj 2016 10:18

„Plamene“ od sljedeće sezone ponovno u A1 ligi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ŽENSKI KOŠARKAŠKI KLUB PLAMEN POŽEGA -

POŽEGA - Proteklog vikenda ŽKK Plamen Požega odigrao je posljednje dvije utakmice u kvalifikacijama za A1 HKL. Zbog smanjenja troškova obje utakmice sa Studencem odigrane su u Omišu. U prvoj utakmici Plamene su uvjerljivo poražene dok su u drugoj ostvarile pobjedu. Tako će se u sljedećoj sezoni A1 lige od sadašnjih drugoligaša natjecati Studenac Omiš, Podravac Vrije i Plamen Požega. Od klubova koji su sudjelovali u kvalifikacijama za A1 ligu samo će Novi Zagreb i u sljedećoj sezoni biti drugoligaš. Uz ŽKK Brod na Savi najbolje košarkašice Slavonije i Baranje napokon će se okušati u elitnom razredu ženske košarke, A1 ligi.

Tu sjajnu vijest nam je potvrdio prvi čovjek požeške ženske košarke, Vladimir Englman : - A1 liga sljedeće sezone se širi na 12 klubova, tako da su kvalifikacije praktično odigrane iz prestiža, a svi osim Zagreba bi trebali u prvu ligu. Zagreb ima velika dugovanja prema savezu, tako da su praktično izvan konkurencije jer ne mogu u viši rang dok ne podmire ta potraživanja. Kroz razgovore s odgovornima u Gradu Požegi, Plamen je došao do podrške za IMG 0091nastup u A1 ligi pa ako se ne dogode nekakvi nevjerojatni preokreti požeški Grabrik bi sljedeće sezone trebao uživati u vrhunskoj košarci.

- Iako smo se već pomalo pomirili s novom sezonom u A2, u zadnjih 10-15 dana dosta toga se promijenilo, kroz razgovore s ljudima u gradu postigli smo sporazum da nas podrže i sada smo jako blizu tomu da sljedeće sezone igramo prvu ligu. U subotu je sastanak u Zagrebu na kojem mi na žalost ne možemo biti, no šaljemo dopis da želimo igrati A1, mislim da nam se ništa više ne može ispriječiti na putu prema tom cilju. Nemamo nikakvog razloga sumnjati u dogovor s Gradom, a to je najveća stavka u čitavom tom procesu. Neće to biti nekakvo ogromno povećanje sredstava, mi ćemo morati biti vrlo štedljivi tokom čitave sezone. Što se tiče natjecateljskog dijela, mi smo kao prvaci A2 lige stekli pravo ulaska u A1 jer će se liga proširivati".

Nakon 5 sezona u A2 ligi povratak u elitno natjecanje zahtijevati će i nekakva pojačanja u igračkom kadru, to su zorno pokazale upravo završene kvalifikacije?
- Apsolutno, mi moramo dovesti 2-3 igračice ako želimo kvalitetno igrati u toj ligi, pod kvalitetno smatram gornji dio ljestvice, da budemo među 5-6 najboljih. Imamo u planu već nekakva rješenja oko igračkog kadra, no naravno, ne možemo letjeti unaprijed, dok ne bude i službeno da smo u A1, i dok se ne dogovorimo s tim curama nećemo izlaziti u javnost s imenima. Imamo mi i puno rezervi u svom kadru u odnosu na ovo u kvalifikacijama. Imamo i dosta ozlijeđenih cura, neke su ozlijeđene iz jednostavnog razloga – ne pripremljenosti! Taj dio svakako moramo odraditi kako treba, definitivno moramo odraditi vrhunske pripreme da bi mogli kvalitetno igrati A1 ligu. Uz ta dva tri dolaska i dobre pripreme mi možemo u gornji dio prve lige. Koliko ćete se uspjeti pripremiti s obzirom na te ozljede, Petra je u Osijeku na fakultetu, cure rade. Razgovarali smo sa svim igračicama, one su se izjasnile da mogu prilagoditi svoje obveze igranju te lige. Tu su nam najvažnije Kristina Soldo i Martina Lovrić, bez njih dvije nema smisla niti da razmišljamo o prvoj ligi, a one će uspjeti prilagoditi svoje poslovne obveze i treninzima i utakmicama. Petra je čitavo ljeto u Požegi, ona će proći pripreme pa joj ostaje samo u Osijeku održavati formu. Ana Vojtulek će se do ljeta oporaviti, i ona može proći čitave pripreme. Sve cure ostaju na okupu, mislim da imamo dobru budućnost. Odlična je vijest da ostaje Hrmić, ostaje Bašić, Pandža će doseliti u Požegu pa niti ona više ne mora putovati."

Kakva je situacija s glavnim sponzorom, tvrtkom Plamen?
- Ne želimo biti nezahvalni, oni nam jako pomažu da možemo normalno funkcionirati. Vjerujem da ćemo sjesti s njima pa vidjeti što dalje, imamo aktualni ugovor, nama bi bilo sjajno da nam vrate sponzorstvo na razinu prošlogodišnjeg, pošto je za ovu sezonu bilo nešto smanjeno."

Što je najvažnije po Vama za prelazak u prvu ligu?
- Apsolutno pripreme! Prvu ligu se ne može igrati nespreman. Mi moramo odraditi prave pripreme, moramo nekuda otići, naravno da ne maštamo o Turskoj i sličnim destinacijama, no u Veliku na tri vikenda moramo otići i dobro se spremiti. Nije niti najmanje upitno da mi imamo kvalitetu za prvu ligu, nego da li možemo pratiti ritam tih ekipa koje su već tamo. Za prvu ligu se mora trenirati 5 puta tjedno po sat i pol, i ako ćemo to odraditi ne brinem se za plasman. Cure su se u razgovoru izjasnile da to mogu i žele, i vjerujem da će to i biti tako. Nadamo se da se neće dogoditi nikakva neugodna iznenađenja, da će se prvoligaška košarka vratiti u Požegu, te da će Slavonija sljedeće sezone imati dva predstavnika u ženskoj A1, uz malo sreće za dvije sezone da se u tom natjecanju nađe i Mursa bilo bi fantastično za našu košarku.

Tekst: sportalo.hr Foto: arhivska fotografija