Četvrtak, 03 Kolovoz 2023 10:47

Sportski praznici: više od 14 000 učenika uživalo u besplatnim ljetnim sportskim aktivnostima diljem Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Sportski praznici edukativni su ljetni sportski program Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je glavni cilj uključiti djecu iz svih krajeva Hrvatske u sportske aktivnosti. S krajem školske godine većina sportskih programa, pogotovo u školskoj organizaciji, staje – a djeca i voditelji pokazali su interes za sudjelovanjem u organiziranim sportskim aktivnostima i tijekom ljetnih praznika.

Program se provodio treću godinu zaredom uz podršku Ministarstva turizma i sporta, ovoga puta na čak 85 lokacija sa 178 kineziologa koji su djeci tijekom četiri tjedna pružili mogućnost besplatnog sudjelovanja u sportskim aktivnostima, neke od kojih su bile potpuna novost učenicima koji su sudjelovali. Djeca su imala priliku družiti se na otvorenom, vježbati pod vodstvom svojih profesora, učiti o zdravoj prehrani, važnosti tjelesne aktivnosti te timskom radu i fair playu, ali i otkrivati nove sportove poput penjanja na umjetnu stijenu, streličarstva, taekwandoa, rolanja, veslanja, pa čak i kriketa i boćanja.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac posjetila je jednu od zagrebačkih lokacija i potvrdila: „Ovaj je program prilika i mogućnost da naša djeca budu što više uključena u sport i upoznaju različite sportske aktivnosti, jer sport je puno više - i igra i fair play i povezivanje te prijateljstva koja dobivaju uz ovakve aktivnosti."

Program je i ove godine bio u potpunosti besplatan za sve učenike uz podršku Ministarstva koje je od 2021. godine projekt je financirao s preko 1,271,900 EUR.Svaki učenik dobio je majicu, te zdravi obrok i vodu – mnogi su voditelji organizirali prehranu u suradnji sa školskim kuhinjama, a neki su ostvarili suradnju s lokalnim dobavljačima i OPG-ovima.

Konačna brojka neopisivo je razveselila organizatore, koordinatore i sve provoditelje – više od 14 000 učenica i učenika svih uzrasta ove je godine svoje ljetno slobodno vrijeme provelo sa svojim profesorima u organiziranim sportskim aktivnostima. Izvještaji svakodnevno pristižu iz svih županija, kao i županijski prilozi koje objavljujemo na YouTube kanalu Hrvatskog školskog sportskog saveza, a koje možete pogledati OVDJE.

Organizatori zahvaljuju svim ovogodišnjim sudionicima sretni što se ovakav format pokazao izvrsnim i zanimljivim tisućama sudionika, a glavni tajnik HŠSS-a dr. sc. Ivan Dujić na kraju ovogodišnjeg programa zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli održavanju Sportskih praznika i potvrđuje: - Iza nas su četiri prekrasna tjedna puna igre, vježbanja, znoja, uzbuđenja, a i novih prijateljstava, druženja i veselja. Slike i videozapisi koji su nam stizali iz cijele Lijepe Naše nama u Savezu s punim pravom dozvoljavaju doživljaj ponosa i veselja jer kada na 87 lokacija u cijeloj Hrvatskoj sa 175 kineziologa svakodnevno vježba po 3 500 učenika i to četiri tjedna zaredom, to mora značiti da je program odličan. Hrvatski školski sportski savez nastavlja raditi na poboljšanju svih svojih programa i projekata, osmišljavati nove aktivnosti, te tražiti partnere koji jednako ili slično razmišljaju i kojima je fokus dijete i djetetov zdrav razvoj te veselo djetinjstvo s puno zabave, osmjeha i igre. Hvala svima koji nam u tome pomažu i donose sve aktivnosti djeci i mladima diljem Lijepe Naše!“