Breadcrumbs

Srijeda, 04 Srpanj 2012 18:14

Dva nova dječja igrališta

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DONACIJA JAPANA ZA DJECU BRESTOVCA I ZAKORENJA  -

BRESTOVAC - Zahvaljujući donaciji japanske Vlade u Brestovcu te Zakorenju otvorena su dva novouređena dječja igrališta. Radi se  o projektu kojega provodi Hrvatsko društvo Crvenoga križa u suradnji s Gradskim društvom CK Požega na područjima od posebne državne skrbi gdje je još uvijek aktualno razminiranje minskih sumnjivih lokacija.

Za uređenje i opremanje ovih dvaju dječjih igrališta japansko je veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj osiguralo 60 tisuća kuna.

P7045622Suradnja između Crvenog križa Hrvatske i Japana već je godinama prisutna i  kad god je to potrebno jedni drugima pomažu. Posebno je intenzivirana nakon zadnjih katastrofa koje su zadesile Japan kada je hrvatska država i među prvima Hrvatski Crveni križ uputio pomoć japanskom narodu. U prilog tomu govori i ova zadnja donacija japanskog veleposlanstva koja podupire program zaštite od mina na područjima koja još uvijek imaju prisutna sumnjiva minska područja. Rekao je to izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Nenad Javornik na prigodnoj svečanosti otvorenja igrališta koji je ujedno simbolično uručio darovnice Miroslavu Zeleniki ravnatelju Gradskog društva Crvenog križa Požega.

Unatrag 15-ak i više godina od kada HCK provodi projekt "Edukacije i informiranja o opasnostima od mina" u različitim je sredinama diljem hrvatske otvoreno 80-ak igrališta za što su mnogi sponzori i donatori osigurali 2 milijuna 400 tisuća kuna.

Japanskom Veleposlaniku Masaru Tsuji koji je otvorio igrališta na donaciji se zahvalio načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić ističući kako su ova igrališta dobro došla brestovačkoj djeci.

- Naše  područje ima status područja od posebne državne skrbi jer i nadalje imamo minski sumnjivih površina. Svakako nam puno znače igrališta i drago nam je što su naše potrebe prepoznate - rekao je Mandić navodeći kako će igralište uz područnu školu u Zakorenju  posebice mnogo značiti tamošnjoj djeci koja do sada nisu imala takav sadržaj.

Učenici OŠ Dragutina Lermana priredili su malu priredbu koja se posebno svidjela japanskom veleposlaniku koji ih je pohvalio, a nakon otvaranja igrališta zajedno s djecom i zamjenikom župana Ferdinandom Trohom isprobao klackalice.

V.Re. i V. Pr.