Breadcrumbs

Srijeda, 04 Srpanj 2012 18:05

Prvi puta dodijeljena i javna priznanja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DAN OPĆINE KAPTOL I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. PETRA I PAVLA  -

KAPTOL – Na blagdan sv. Petra i Pavla, nebeskog zaštitnika općina Kaptol obilježava svoj dan. Jedna je to od manjih općina po veličini od 90 km2 i broju stanovnika 3.600, koji žive u 10 naselja, a svakako najmanja po fiskalnim kapacitetima. Glavna gospodarska grana je poljoprivreda i nešto uslužnih djelatnosti.

P6305018- Kako je poljoprivreda nisko akumulativna djelatnost, jer smo prvenstveno orijentirani na proizvodnju sirovine, dakle bez preradbenih kapaciteta, odnosno finalnih proizvoda, to je svakako jedan od uzročnika ovakve slike gospodarstva na području općine, a što se onda u konačnici preslikalo na fiskalne prihode. Činjenica je postoji puno općina sa znatno manjim fiskalnim prihodima, a u svijetlu najavljenih mogućih reformi lokalne samouprave, smatram da općina Kaptol ima i zaslužuje svoju opstojnost i ubuduće, jer je kroz ovih dvadeset godina postojanja sigurno opravdala svoju svrsishodnost – rekao je načelnik općine Mile Pavičić na svečanoj sjednici održanoj povodom obilježavanja Dana općine Kaptol.

P6305034Osnovni zadatak stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život stanovnika i stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva ova općina je činila i prije, a posebno jak razvoj doživljava ovih nekoliko godina. Unatoč i padu prihoda od poreza na dohodak koji je donio i manje 350 tisuća kuna u općinski proračun, te dolazak svjetske i globalne krize u protekloj 2011. Godini općina Kaptol je imala nekoliko velikih investicija.

Svakako moram napomenuti pilot projekt navodnjavanja na području naše županije vrijedan 3,5 milijuna kuna koji je financiran sredstvima Hrvatskih voda i Požeško slavonske županije, zatim projekt izgradnje magistralnog vodovoda Kaptol-Ramanovci-Alilovci-Treštanovci ukupne vrijednosti oko 2 milijuna kuna koji su također financirale Hrvatske vode. Slijedeća velika investicija uz minimalno sufinanciranje općine bila je rekonstrukcija Školske ulice i raskrižja županijskih cesta u centru Kaptola s izgradnjom semafora. Ova investicija vrijedna 1,9 milijuna kuna financirana je od Županijske uprave za ceste – istakao je Mile Pavičić, što su pokazatelji da ova sredina ima perspektivu i da u nju treba investirati.

Bespovratnih 5 milijuna iz IPARD-a

Protekle godine uspješno smo aplicirali za sredstva EU kroz IPARD program, mjera 301, gdje smo kandidirali izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Češljakovci i Golo Brdo. Danas smo u fazi pred sklapanjem ugovora s izvođačem radova tako da početak izgradnje navedenoga sustava očekujemo tijekom jeseni. Vrijednost ove investicije po provedenom natječaju iznosi 5 milijuna kuna, a posebno nas veseli da su sredstva IPARD-a bespovratna. Općina je s ostalim javnim poduzećima i u vlastitoj režiji radila na razvoju i sanaciji komunalne infrastrukture, odnosno niskonaponske mreže, rekonstrukciju javne rasvjete u Požeškoj i Zelenoj ulici, rekonstrukciji i produženju vodovodne mreže u naselju Kaptol i Novi Bešinci - kaže Pavičić, a da bi mogli odgovoriti na sve zahtjeve upravo komunalnih radova osnovali su i vlastiti komunalni pogon koji su opremili potrebnom mehanizacijom uz ulaganje od 800 tisuća kuna i već prve zime pokazala se opravdanost ovog poteza kada su unatoč obilnim padalinama osigurali nesmetanu komunikaciju prometnicama i javnim površinama.

- Radili smo i na podizanju društvenog standarda a za ovaj segment života zaslužan je i značajan broj udruga koje rade na području sporta, kulture, zaštite od požara, sa mladima, socijalom, braniteljima i umirovljenicima. Svima njima općina daje značajan suport kroz osiguranje sredstava za rad, kao i kroz pomoć u osiguranju i poboljšanju uvjeta za njihov rad. Rezultat ove suradnje sa udrugama vidljiv je i mjerljiv kroz niz manifestacija koje se održavaju tijekom godine, od Vincelova, Vinokapa, smotre folklora Šokačko se kolo vije, Županijskog ocjenjivanja vina, Festival Zlatni glas zlatne doline, Našeg jara, Rock maratona, Pudarijade, Županijske stočarske izložbe i Martinja ističe Pavičić, te dodaje da je upravo izrađena dokumentacija za projekt dogradnje škole čime bi se osigurala jednosmjenska nastava.

Prvi puta dodijeljena javna priznanja

P6305047Po prvi puta za Dan općine dodijeljene su i javna priznanja zaslužnim za razvoj općine Kaptol, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Požeško- slavonskoj županiji, Hrvatskim vodama, Tekiji d.o.o., Elektri Požega i Županijskoj upravi za ceste. Dodijeljene su i tri javna priznanja osobama uz koja je išla i novčana nagrada od tisuću kuna, posmrtno općinskom vijećniku Antunu Šmitpeteru, bivšem ravnatelju škole Mati Nosiću i najboljoj učenici OŠ Vilima Korajca, Ljubinki Markušić iz 8.c razreda.

Vatrogasci dobili novo vatrogasno vozilo

P6305075Već duži niz godina Vatrogasni centra kojega nosi Dobrovoljno vatrogasno društvo Kaptol iskazuju potrebu za većim i modernijim navalnim vatrogasnim vozilom. Kako Vatrogasna zajednica županije dobro surađuje s austrijskom pokrajinom Tirol koja je već na područje županije darovala 14 vozila, jedno vatrogasno vozilo donirano je i općini Kaptol. To navalno vozilo s cisternom od 3.000 litara, vodenim topom i kompletnom opremom tehničkog alata za spašavanje ljudi iz prometnih nesreća općina Kaptol darovala je DVD Kaptol. Ključeve vozila načelnik Mile Pavičić uručio je zapovjedniku operativne vatrogasne postrojbe.

U tijeku poslijepodneva odigrana je i nogometna utakmica domaćeg NK Kaptola s gostima FK Hosszúhetény (Mađarska).