Četvrtak, 12 Siječanj 2017 10:02

Požeško-slavonska županija pristupila aplikaciji „Otvoreni proračun“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRANSPARENTNO I ODGOVORNO TROŠENJE JAVNOG NOVCA ZAŠTITNI JE ZNAK MODERNIH I UREĐENIH DRUŠTAVA -

ZAGREB – Nakon dvanaest županija koje su građanima na uvid dale svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun nedavno su im se priključile još tri – Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska. Međutim, ovdje priča tek počinje jer je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka i za 2017. godinu. Osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

Zadovoljstvo uključivanjem u ovaj projekt Hrvatske zajednice županija izrazio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. - Vrlo sam zadovoljan da je Požeško-slavonska županija postala jedna od županija koje su završile sve potrebne radnje za završetak projekta „Otvoreni proračun“. Ovaj projekt omogućit će bolju transparentnost našeg proračuna te će doprinijeti boljoj komunikaciji s građanima i lakšem razumijevanju proračunskih podataka - istaknuo je župan Tomašević i dodao iako je Požeško-slavonska županija i do sada objavljivala podatke o poslovanju županije, ovaj će projekt omogućiti još bolji uvid u trošenje proračunskog novca.

Potaknuti dobrim rezultatima istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna općina, gradova i županija, Hrvatska zajednica županija inicirala je u rujnu prošle godine projekt Otvorenog proračuna. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu.

Ova aplikacija omogućuje županijskoj upravi usporedbu regionalnih proračuna na svim razinama podižući tako njihovu produktivnost i efikasnost. No, veliku korist od aplikacije imaju građani jer županije ovom aplikacijom žele na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava. Osim bolje informiranosti, aplikacija doprinosi i uključenosti građana u proces donošenja i praćenja realizacije županijskog proračuna.