Utorak, 10 Siječanj 2017 09:23

Nakon uređenja jakšičke zone dolaze i prvi poduzetnici sa svojim pogonima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KREĆE OPREMANJE PODUZETNIČKE ZONE U OPĆINI JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Nakon što je zaista uspjela sa otvaranjem Dječjeg vrtića u Jakšiću, koji se istina gradio nekoliko godina, ali iz razloga što je najveći dio sredstava investicije dala općina sama iz svog proračuna. Načelnik općine Ivica Kovačević izvijestio je da je dječji vrtić već u prvih 6 mjeseci poslovanja postigao punu popunjenost. – Vrtić je dupkom pun, s ovim siječnjem imamo 70-ero djece. Za sada smo fokusirani na osiguravanje svih potrebnih troškova vrtića, da ih na vrijeme osiguramo, jer planirati nismo mogli, budući da je vrtić tek počeo s radom u drugoj polovini godine. U vrtiću smo od ove godine organizirali i predškolski odgoj, te ga pohađa 45-ero djece u popodnevnim satima, koja nisu do sada pohađala vrtić, a spremaju se za osnovnu školu ove školske godine.

IMG 3264Jedna od važnijih investicija, ne samo po iznosu investicije, nego što općini Jakšić donosi novi zamah i razvoj, nova radna mjesta je konačno opremanje i stavljanje Poduzetničke zone u funkciju. – Dio sredstava iz prošle godine prenijeli smo u ovu godinu i čim dozvole vremenski uvjeti krećemo sa izgradnjom u Poduzetničkoj zoni. Radove obavlja tvrtka Niskogradnja Jurčak. To nam je prioritet u ovoj godini. za sada imamo dva pisma namjere o ulaganjima poduzetnika i imamo dva poduzetnika koji su već u pripremi, jedan za proizvodnju i usluge i prehrambena proizvodnja. Očekujemo da ćemo do kraja siječnja s njima postići dogovor. problem je trenutno iznosi za zakup električne energije koji su enormno visoki. Samo za jednu tvrtku prehrambene proizvodnje taj iznos penje se na gotovo milijun kuna, što je u startu jako veliki iznos. To u svijetu nema nigdje da unaprijed plaćaš zakup električne energije, prije nego što kreneš s ikakvom izgradnjom, jer tek onda možeš ići u proceduru dobivanja građevinske dozvole. Tog poduzetnika po planu očekujemo slijedeće godine u proizvodnji, jer posebno je skupa i sva oprema za prehrambenu industriju – kaže načelnik Kovačević, koji svim budućim poduzetnicima poručuje da općina vrlo povoljno daje u prodaju parcele u poduzetničkoj zoni, poduzetnici za proizvodnju i usluge će biti pet godina oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a oslobođeni su i komunalnog doprinosa u cijelom iznosu. Uskoro se gradi i nova trafostanica snage 2 MW, a poduzetnička zona dobit će svu potrebnu infrastrukturu, prometnice, elektroenergetsku mrežu, vodovod, kanalizaciju, plin i telefon. Ukupna vrijednost radova je preko 8 milijuna kuna. Zona se prostire na 16,92 ha i u 84% dijelu je u vlasništvu općine Jakšić.

Općina Jakšić može se pohvaliti i velikim postotkom visokoobrazovanih osoba. Više ili visoko obrazovano je čak 8% stanovnika, po čemu se izdvajaju od svih ostalih općina i gradova, a tek grad Požega ima nešto više visokoobrazovanih. To je svakako dodatna vrijednost koja garantira dobar razvoj općine Jakšić, koja je niz godina, kada su sve općine i gradovi bilježili pad nataliteta, imala prirast stanovnika, te po tome bila u vrhu Hrvatske. I prošle godine bilježi prirast, mada je on izazvan krizom iseljavanja znatno smanjen, tako da prošle godine imaju samo jedno novorođeno dijete (42) više od umrlih stanovnika (41).

Sav zamah koji provodi općina Jakšić, svakako će djelomično zaustaviti novi zakon kojim općine i gradovi ostaju bez dijela sredstava od poreza na dohodak građana. kako općina Jakšić do sada nije bila potpomagana općina niti imala poseban status kao brdsko-planinski ili nerazvijeni kraj, taj dio će najmanje osjetiti. – Kako smo mi i do sada imali mali prosjek plaća, taj dio dohotka nismo ni do sada imali u velikoj mjeri, jer su stanovnici Jakšića sa malim osobnim primanjima i do sada u manjoj mjeri plaćali porez na dohodak. Mi smo unazad deset i više godina redovno vraćali porez na dohodak građanima, a s pomoći koju dobivamo taj dio nam je olakšan. Nadamo se da će i ove godine pomoć od države pokriti glavninu poreza na dohodak. Nama će do biti manjak od 10 – 12%. U odnosu na ostale općine u Požeštini, mi imamo najveći broj zaposlenih. Naš proračun je stabilan zadnjih godina – istakao je optimistični načelnik Ivica Kovačević.

Tekst/foto: V. Protić/A.Protić