Utorak, 15 Studeni 2016 10:16

Sljedeće godine kreće izgradnja obalo utvrde uz Orljavu kod Gradca

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POČELA JAVNA RASPRAVA O STUDIJI PRIHVATLJIVOSTI ZAHVATA ZA ZAŠTITU NASELJA GRADAC I GRADA PLETERNICE -

POŽEGA - Javnim izlaganjem Studije glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu zaštite naselja Gradac i grada Pleternice od velikih voda rijeke Orljave, koja u drugoj etapi predviđa i izgradnju obalo utvrde na desnoj obali rijeke Orljave, IMG 1803započela je s javnom raspravom. U javnoj raspravi svi građani koji žele mogu učestvovati sa svojim prijedlozima, primjedbama, pritužbama ili pitanjima do 28. studenog.

- Studija donosi procjenu ovog zahvata na okoliš, kojim je predviđena izgradnja obalo utvrde u dužini od 250 metara na desnoj obali rijeke Orljave u području ispod naselja Gradaca. Kako se ta lokacija nalazi na području ekološke mreže o tome treba raspraviti na današnjoj javnoj raspravi i donijeti ocjenu sa svim relevantnim sudionicima ali i s predstavnicima Hrvatskih voda koji su ujedno i nositelji zahvata te rješavaju pitanja troškova izrade projekta i uređenja - istakla je Renata Obradović, savjetnica zaštite okoliša i prirode Požeško-slavonske županije.

Zadovoljan što se kreće u rješavanje problema prostora koji je stradao u svakoj većoj poplavi bio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. - Mi smo od 2010. godine, a pogotovo 2013. i 2014. godine doživjeli niz elementarnih nepogoda i poplava. Nakon nekoliko sastanaka u Hrvatskim vodama krenulo je rješavanje problema, jednog od najviše pogođenih naselja, a to je Gradac. Danas nakon ove rasprave dobit ćemo i odgovor kada se kreće s izgradnjom nasipa na rijeci Orljavi, karta nasipašto je jedno od kapitalnih ulaganja u procesu obrane od poplava. Nastavak je u najvećem našem projektu obrane od poplava, a to je Akumulacija Kamenska koji očekujemo u nastavku, tako da svi naši građani mogu mirno spavati kada su u pitanju poplave. Ovo je svakako parcijalno rješenje, ne dugoročno, jer dvometarski nasip rješava samo dio, a detaljno sve rješava samo Akumulacija Kamenska. Početak radova nasipa očekujemo već na proljeće – naglasio je župan Tomašević, koji je veliki zagovornik u svom mandatu da se o pitanju poplava krene sustavno razmišljati i izgraditi akumulaciju, koja osim što bi ukrotila bujične vode rijeke Orljave, omogućila upravljanje vodotokom cijele godine, a gospodarski bi doprinijela kroz navodnjavanje poljoprivrednih površina Požeštine.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska