Četvrtak, 03 Studeni 2016 09:55

Rebalansom povećan Proračun na 27,7 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANA 23. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA LIPIKA -

LIPIK - Novi planirani Proračun Grada Lipika za 2016. godinu iznosi 27,7 milijuna kuna što je povećanje za oko 1,3 milijuna kuna u odnosu na prvi Plan, stoji u Odluci o Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Lipika 2016. godinu koja je usvojena 28. listopada na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika. 

aktualnolight elementi3086slika2Novi Proračun tako pokriva manjak prihoda kao poslovnog rezultata prošle godine od oko 752 tisuće kuna, odnosno nenaplaćenih, a ugovorenih potpora iz Fonda i Državnog proračuna, a ostatak je za pojačano investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja, kako nam je ukratko objasnila Gordana Horvat, voditeljica Odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Lipika. Nije bilo prevelikih rasprava o rebalansu Proračuna, tek pokoje pitanje koje je trebalo pojasniti određenu stavku.

23. Sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika trajala je nešto malo manje od dva sata, uz pol satni prekid koji su vijećnici napravili kako bi položili vijence kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na gradskom groblju u Lipiku u prigodi obilježavanja 25. obljetnice osnutka 76. samostalnog bataljuna HV-a.

aktualnolight elementi3086slika3Aktualni sat trajao je nepunih 30 minuta, od zanimljivijih pitanja koja se do sad nisu mogla čuti izdvojimo pitanje Verice Ranković (HDZ) koja je upitala gradonačelnika kojem je ranije upućen dopis od strane pčelara o sufinanciranju prehrane pčela za ovu godinu. Godina je bila jako loša za pčelare i nije bilo meda, pčele se moralo prihranjivati i zato smo uputili zamolbu za sufinanciranje šećera ako je moguće, prijedlog je po košnici 50 kuna, a na području Lipika ima oko 1500 košnica i to bi bilo za sve oko 72 tisuće kuna, pojasnila je Ranković. Gradonačelnik Vinko Kasana odgovorio je kako je svjestan važnosti te gospodarske grane, kako je već razgovarao sa Predsjednikom Udruge Pčelara Pakrac – Lipik Vinkom Saletom i na sljedećem rebalansu ako se vijećnici slože možemo ubaciti jedan dio, koliko budemo mogli financijski, a načelni dogovor bio bi da jedan dio ide u ovogodišnjem proračunu, a sljedeće godine ostatak.

aktualnolight elementi3086slika5Nezavisna Daliborka Jandroković pitala je gradonačelnika hoće li se pronaći sredstva sljedeće godine za prvašiće, za njihove knjige. Kako je dodatno pojasnila, trenutno je na zamjeni u OŠ Lipik kao defektolog i svjedok je nekolicine djece, pogotovo prvašića, koji danas još uvijek nemaju sve knjige te im roditelji mjesec po mjesec kupuju kako su u mogućnosti.

- Iako ne znamo što nam donosi nova porezna reforma i ne znamo s kojim prihodima možemo računati, dao sam zadatak kod izrade Proračuna da se ne samo prvom razredu nego svim učenicima osiguraju udžbenici po nekom modelu da se knjige ostavljaju kroz više godina u upotrebi, rekao je gradonačelnik Kasana napominjući kako za ove aktualne pojedinačne slučajeve ako postoji potreba može se interventno reagirati i sad.

aktualnolight elementi3086slika4U ostatku sjednice vijećnici su usvojili niz odluka vezanih uz Proračun 2016.; Uz rebalans usvojeni su i prijedlozi Izmjene i dopune programa održavanja komunalne infrastrukture, programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture, građevina za gospodarenje komunalnim otpadom te Program javnih potreba Grada Lipika u 2016. godini. Uz nekolicinu suzdržanih po svakoj točki, u niti jednom slučaju za, uvijek protiv bio je nezavisni vijećnik Krešimir Ljevaković.

Tekst/foto: Compas.com.hr