Srijeda, 02 Studeni 2016 12:03

Počinje cijepljenje protiv gripe

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE OBAVJEŠTAVA -

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije obavještava javnost da cijepljenje protiv gripe započinje na nivou cijele Republike Hrvatske, pa tako i u našoj Županiji od danas 02. studenog.

Za županiju je osigurano 5.040 doza cjepiva protiv gripe namjenjenog zaštiti od tipova virusa koji se očekuju u ovoj sezoni. Koristi se uobičajeno sezonsko cjepivo, koje se ni po čemu ne razlikuje od dosadašnjih sezonskih cjepiva koja su godinama u upotrebi. U njegovom su sastavu sojevi virusa A (H1N1 i H3N2) i soj virusa B.

- Cijepljenje je namijenjeno u prvom redu starijim osobama, kroničnim bolesnicima bez obzira na dob i zdravstvenim djelatnicima. Kronični bolesnici se cijepe kod svojih izabranih liječnika, a ostali (stariji od 65 god. i zdravstveni djelatnici) mogu se cijepiti i kod svojih liječnika i u Županijskom zavodu za javno zdravstvo – ističe ravnatelj Mato Matijević, dr. med. vet.

- Cijepljenje u Zavodu za javno zdravstvo može se obaviti ponedjeljkom, srijedom, petkom od 7,00 do 10,00 h počevši sa 02. studenog a u Pakracu utorkom i četvrtkom od 08,30-10,00 h – kaže voditelj službe za epidemiologiju Ante Vitalija, dr. med. epidemiolog.

Prošle godine u Hrvatskoj je od gripe oboljelo preko 21.000 osoba od kojih je umrlo devet osoba, stoga u ZJZ pozivaju posebno starije osobe da se obvezno cijepe. Dolazak gripe očekuje se krajem prosinca i traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja uz respiratorne probleme.

Tekst: Kronika požeško-slavonska Foto: ilustrativna fotografija