Utorak, 25 Listopad 2016 14:34

Projekt Aglomeracija Požega vrijedan preko 140 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REALIZACIJA PROJEKTA KREĆE KRAJEM 2016. GODINE -

POŽEGA – Na tiskovnoj konferenciji za novinare predstavljen je projekt za poboljšanje vodokomunalne infrastrukture na području „Aglomeracija Požega“ i prezentirane dosadašnje aktivnosti na izradi studijske projektne dokumentacije. Projekt su predstavili gradonačelnik Vedran Neferović, zamjenik gradonačelnika i IMG 6246predsjednik Skupštine Tekije d.o.o. Mario Pilon, te direktor tvrtke Tekija Ante Kolić. Konferenciji su prisustvovali i članovi projektnog tima koji su radili na izradi studijske i projektne dokumentacije iz tvrtke “Hidroprojekt-Ing d.o.o.” iz Zagreba, predsjednik NO Dragutin Mihelčić i projektant Mladen Lišnjić te načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i predstavnik općine Velika Stjepan Mindum čije je područje obuhvaćeno planiranim projektom. 

Projekt poboljšanja vodokomunalne infrastrukture Aglomeracija Požega vrijedan je preko 140 milijuna kuna. U realizaciju će krenuti već krajem ove godine raspisivanjem javnog natječaja, naglasio je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Skupštine Tekija d.o.o. Mario Pilon. 

IMG 6239- Čekamo da se usuglase projektna dokumentacija RH s projektnom dokumentacijom Europske unije. Potom ide raspisivanje javnog natječaja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a investicija se planira pokrenuti na proljeće, najkasnije ljeto 2017. godine. U ukupnom iznosu, najveći dio dolazi iz europskih sredstava, a dio je iz nacionalnih izvora i to Hrvatskih voda, Ministarstva poljoprivrede te sufinanciranje jedinica lokalne samouprave – grada Požege, općine Brestovac i općine Velika, sukladno broju stanovnika. Grad Požega bi kroz dvije godine trebao izdvojiti oko 7,5 milijuna kuna - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

- Izuzetno važan projekt za Grad Požegu, „Aglomeracija Požega“ koja se naslanja na dvije općine Veliku i Brestovac. To je investicija koja za sobom povlači i planiranje te investiranje od strane grada u pojedinim dijelovima Požege, a odnosi se na niz ulica koje su obuhvaćene radovima tijekom kompletnog provođenja projekta „Aglomeracija Požega“. Želio sam upoznati građane kojom dinamikom će se raditi, koji su zahvati u pitanju i koje su ulice obuhvaćene u projektu „Aglomeracija Požega“ jer grad Požega neće investirati u IMG 6236rekonstrukciju prometnica koje ulaze u projekt „Aglomeracije“ a nakon toga očekivati da se iste te prometnice ponovno raskopavaju i stvaraju radovi koji su nužni da bi se ovaj projekt realizirao – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović te dodao koje su to ulice koje ulaze u projekt „Aglomeracije“, Ulica Stjepana Radića, Ulica Hrvatskih branitelja, Mlinska ulica, Osječka ulica, Ulica Kralja Krešimira, Zrinska ulica, Ulica Pavla Radića, Ulica Eugena Kvaternika, dio Sokolove ulice, Jagodnjak, Ulica Ante Starčevića i područja Marindvor, Štitnjak, Bankovci, Kunovci to su sve ulice i područja koja će u ovoj „Aglomeraciji“ biti u fazi raskopavanja i također državna cesta D-38 koja prolazi tim dijelom grada morati će biti usklađena sa radovima zajedno sa ovim projektom.

- Veliki su to zahvati koji traže stručno znanje. Aglomeracija se proteže na području grada Požege, te općina Velika i Brestovac, a radi se o rekonstrukciji cjevovoda Velika-Požega, o obnovi kanalizacije u duljini od preko 11 kilometara, o izgradnji novih kanalizacijskih sustava u dužini od oko 20 kilometara s nekoliko precrpnih IMG 6242stanica, izgradnji trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda na CUPOV-a u Požegi te svim ostalim radnjama koje idu uz to – rekao je direktor Tekije Ante Kolić.

- Kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda uvijek su ostajali po strani jer je bila prioritetna vodoopskrba. Evo, uspjelo se da Požega uđe u EU projekte, uspjelo se osigurati način provođenja i financiranja od strane Hrvatskih voda za pripremu dokumentacije. Kada se raskopa grad nikome nije ugodno, ali rekonstrukcija kanalizacije mora se napraviti kako bi se dobio kvalitetan sustav, a kada je riječ o uređaju, dobit će se jedan od najkvalitetnijih uređaja za pročišćavanje koji će potpuno odgovarati europskim zahtjevima - rekao je Dragutin Mihelčić ispred tvrtke Hidroprojekt Ing.

Tekst/foto: A. Protić