Četvrtak, 13 Listopad 2016 13:21

Pozvani svi branitelji i građani na proslavu 25. obljetnice osnivanja 123. požeške brigade

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NAJAVLJENA 25. OBLJETNICA OSNIVANJA 123. BRIGADE HV -

POŽEGA – Župan Alojz Tomašević i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Krešimir Pavelić najavili su proslavu 25. obljetnice osnivanja požeške 123. brigade HV koja će se održati 21. i 22. listopada 2016. godine. Proslava će se održati pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Požeško-slavonske županije, gradova Požega, Pakrac, Lipik, Kutjevo i Pleternica te općina Brestovac, Velika, Kaptol, Jakšić i Čaglin.

Sve započinje već u petak 21. listopada kada će se u Gradskom muzeju Požega otvoriti izložba starog naoružanja, a bit će održan i sastanak generala, članova Generalskog zbora RH. Program središnje proslave održat će se u subotu 22. listopada, a započinje već u 8,30 sati polaganjem vijenaca za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Domovinskom ratu kod Spomenika 123. brigade, zatim spomenika kod škole Julija Kemfa i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ispred požeškog Veleučilišta. Cijela povorka nakon toga udlazi na sv. misu u katedralu sv. Terezije Avilske koja počinje u 9 sati. Na novo ređenom Trgu sv. Terezije od 10,30 sati formira se svečana kolona koji će u mimohodu uz zastave krenuti putem do Trga sv. Trojstva, gdje je od 11 sati predviđen svečani postroj svih pripadnika 123. brigade, prigodni program obilježavanja 25. godišnjice, te ručak za sve sudionike u velikom šatoru ispred Gradske kuće.

IMG 8842- Obilježavanje je organizirano povodom nastanka i formiranja naše slavne 123. brigade, ovdje u gradu Požegi i cijele Požeštine. Proslava će biti organizirana na najvišoj razini a očekujemo najveći broj pripadnika 123. brigade, koji će gradom proći u jednom mimohodu i s centralnim događanjem na samom Trgu sv. Trojstva. Očekujemo i pozivamo i naše građane svih gradova i općina da budu s nama, jednako tako kaos u bili i 91. godine kada smo odlazili oslobađati domovinu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju – istakao je župan Tomašević i pozvao sve pripadnike brigade da nazoče svim događajima od samog polaganja vijenaca do svečanog postrojavanja pripadnika brigade. – Mi smo bili tu u vrijeme kada je to trebalo, mi smo opet i danas tu kada se trebamo svega prisjetiti, a ovaj dan neka bude još jedna potpora na tragu utemeljenja medalje Zapadna Slavonija koju očekujemo da bude utemeljena kao jedan znak i znamen, te jedno hvala svim dragovoljcima i braniteljima koji su sudjelovali u oslobađanja Zapadne Slavonije.

Za ovu obljetnicu poslano je 4.000 poziva na kućne adrese svim pripadnicima brigade, a pozvali su i sve medije da što više o obljetnici i obilježavanju izvijeste javnost. – Pozivam i građanstvo, a posebno mlade da se priključe našem obilježavanju, te velikom druženju na Trgu sv. Trojstva za sve. posebno nam je čast da će tamo biti roditelji poginulih branitelja, njihove supruge i djeca te da ćemo se zajedno sjetiti njihovih žrtava, da ćemo pokazati svoje zajedništvo. Prošlo je 10 godina od našeg zadnjeg postrojavanja, koje smo također zajedno organizirali, naš general, tada zapovjednik vojarne, a sada župan Alojz Tomašević i ja ispred udruga branitelja. Bili smo ponosni što smo iza Knina i Vukovara, koje organizira država, imali najviše branitelja na jednoj obljetnici, gdje su se branitelji došli sjetiti svojih prijatelja koji su dali život za svoju domovinu, ali i posjetiti sve ostale ljude na velika i junačka djela iz tog vremena – istakao je brigadir u miru Krešimir Pavelić, koji dodaje da su svim pripadnicima kao uspomenu i sjećanje na ovu obljetnicu pripremljene kape u maskirnim bojama s logotipom i znakom 123. brigade. Zahvalio se županu Tomaševiću, Ministarstvu branitelja, gradu Požegi i svim općinama i gradovima koji su jedinstveno podržali ovu obljetnicu, financijski i organizacijski. Time je ovo svakako Županija prijatelj branitelja.

Tekst/foto: Vladimir Protić