Subota, 01 Listopad 2016 19:21

25. godišnjica evakuacije odjela psihijatrije Bolnice Pakrac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PAKRAC - U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Pakrac-Lipik obilježena je 25. obljetnica evakuacije psihijatrije pakračke bolnice. Evakuacija je provedena u noći 29. na 30. rujna 1991. To je bio posljednji odjel bolnice koji je ostao zarobljen u ratnom okruženju i unutar njega danima bez elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane za 270 teških psihičkih bolesnika i medicinskog osoblja predvođenih liječnicima Krešimirom Vidovićem i Nikolom Zelićem. Tokom akcije nitko od pacijenata i osoblja, ali ni spasitelja nije stradao. Svi su iste noći stigli na planirana odredišta u Kutinu, Popovaču i Zagreb. Sam karakter akcije zaslužan je što je ona proglašena najhumanijim bitkom Domovinskog rata.

Povodom toga 30. rujna su se najprije ispred zgrade psihijatrije, potom na misi u bolničkoj kapeli i na kraju u gradskoj vijećnici okupili dio sudionika evakuacije i njihovi gosti podsjećajući na ovaj humani događaj. Marko Martinelli, jedan od zapovjednika 40-tak pripadnika voda ZNG iz Prekopakre, koji su u toj akciji imali najteži dio, transport pacijenata od kojih su mnogi bili polupokretni ili nepokretni, od bolnice preko rijeke Pakre do autobusa u Gupčevoj ulici, pred napuštenom zgradom je evocirao sjećanja na taj događaj. Potom je u bolničkoj kapelici održana misa za sudionike tog humanog poduhvata. U istom tonu je nastavljeno i u gradskoj vijećnici gdje je u uvodnom dijelu prikazan skraćeni video o evakuaciji bolnice iz 2011. godine.

O tijeku odvijanja akcije govorili su sudionici Drago Skalnik, Antun Fričer, a medicinska sestra Olja Zelić govorila je o teškoćama života unutar zidina bolnice nekoliko posljednjih dana pred evakuaciju koje su pacijenti i osoblje proveli pod stalnom četničkom paljbom. S minimalnim količinama hrane i vode, što je i bio razlog da se tadašnji ministar zdravlja dr. Andrija Hebrang, nakon neuspješnih pregovora s JNA, odlučio na hrabar i rizičanpotez evakuacije. O tome je govorio i Đorđe Gunjević, tadašnji pomoćnik povjerenika Vlade RH za Općinu Pakrac. On je događaje od prije 25 godina povezao sa sadašnjim stanjem u pakračkoj bolnici naglasivši da u ime ove akcije i sav ostali doprinos i značaj koji je bolnica imala u događanjima tijekom Domovinskog rata njen status u hrvatskom zdravstvenom sustavu ne smije biti upitan, jer „ovo danas nije dobro“.

U takvim razmišljanjima o bolnici pijeteta i poštovanja podržala ga je gradonačelnica Anamarija Blažević istaknuvši da postoje planovi i za bolnicu i za njene napuštene objekte, te još jednom naglasivši da branitelji moraju biti ti koji neće dozvoliti izvrtanje povijesnih činjenica o čemu je i danas puno toga čula. Zahvalama braniteljima i sudionicima ove humane akcija pridružio se i zamjenik župana Ferdinand Troha, naglašavajući da je uvijek počašćen pozivom da sudjeluje u Pakracu na ovakvim skupovima uz obećanje da će Županija podržati pakračke želje i nastojanje da bolnica dobije zasluženo mjesto, kao i u revitalizaciji njenih napuštenih objekata jer je ta ustanova preznačajna za Pakrac i Lipik.

U tome se složio i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Umirovljeni general Miroslav Vacek, izaslanik ministra branitelja, mada i sam sudionik i organizator ovog obilježavanja, je također zahvalio akterima uz naglasak da su time doprinijeli karakteru Domovinskog rata kakav su vodili hrvatski branitelji što je u međunarodnim okvirima ostalo nezapaženo.Izaslanica predsjednice RH, dr. Marijana Braš, i sama psihologinja, naglasila je etički značaj ove akcije pomalo zatečena činjenicom da je o tome ostalo jako malo zapisanog. Ona smatra da ova akcija i ti prostori trebaju biti predmet terenske nastave etike za studente medicinskog fakulteta i obećala da će na tome poraditi i da će se brzo organizirati takav vid edukacije budućih liječnika. Sa stanovišta struke istaknula je da se nedovoljno vodi pažnja o zdravlju branitelja, pa je i statistika poražavajuća – životni vijek branitelja kraći je u prosjeku za 20 godina od ostalih građana. „Svaka vam čast i hvala vam u ime čovječanstva što ste to učinili“, završila je obraćenje dr. Braš, koje je okarakterizirala izuzetnom čašću.

Tekst/foto: G. Vukić