Petak, 16 Rujan 2016 12:04

Vijećnici stranke na vlasti, ali i krnje oporbe prihvatili svih 13 točaka dnevnog reda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

18. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Samo 22 vijećnika odazvala su se na 18. sjednicu Županijske skupštine Požeško-slavonske županije, no sve točke dnevnog reda, pa i one koje se tiču proračuna usvojene su gotovo jednoglasno i od vijećnika na vlasti (HDZ-HSS), ali i od krnje oporbe. Vijećnici SDP-a uglavnom su bojkotirali sjednicu, jer se na sjednici pojavio samo jedan vijećnik.

Tako je jednoglasno prihvaćen Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Požeško-slavonske županije za 2016. godinu kao i Izmjene i dopune Proračuna Požeško-slavonske županije za 2016. godinu i projekcija za 2017. i 2018. godinu u vidu prijedloga. Većih primjedbi nisu vijećnici imali niti na Polugodišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije za razdoblje siječanj-lipanj 2016. godine koji je također jednoglasno prihvaćen.

Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Požeško-slavonske županije za 2015. godinu je također jednoglasno prihvaćeno i to na ponos požeško-slavonskog župana jer je Izvješće po prvi puta bezuvjetno što govori o transparentnom i zakonitom radu te županijske institucije. - Ponosan sam što smo prvi puta do sada da se Državna revizija očituje bezuvjetnom revizijom, bezuvjetnim mišljenjem što je uspjeh jer smo uz sve one poteškoće uspjeli izbalansirati sve obveze i pažnjom dobrog gospodara upravljati sredstvima i imovinom županije – istakao je župan Alojz Tomašević.

Bez primjedbi vijećnici su prihvatili Polugodišnje izvješće o radu župana za razdoblje od 01. siječnja 2016. godine do 30. lipnja 2016. godine – U prvih šest mjeseci mi smo učinili baš sve kako bismo privukli dio sredstava, kako ruralnog razvoja i sufinanciranja europskih sredstava, sredstava ministarstava, Fondova regionalnog razvoja, Fondova energetske učinkovitosti i niz fondova gdje smo težili da privučemo sredstva za škole, vrtiće i druge objekte u našoj županiji. Svim ministarstvima smo davali niz prijedloga kao ubrzati postupke, modele građenja, pojednostaviti mogućnosti, a u drugih šest mjeseci to nastavljamo, no uvijek ima i mjesta za poboljšanje tog rada – istakao je župan Tomašević.

Usvojena je i Strategija razvoja ljudskih potencijala Požeško-slavonske županije 2016. - 2020. godine, te Prijedlog Odluke o sufinanciranju provođenja programa predškole na području Požeško-slavonske županije.

Nešto više diskusije i posebno pojašnjenja župana Tomaševića zahtijevao je Prijedlog Zaključka kojim Županijska skupština nije suglasna s potpisivanjem Sporazuma o međusobnim pravima i obvezama između Ministarstva zdravlja, Požeško-slavonske županije i Opće županijske bolnice Požega. Župan Tomašević je naglasio kako se nastoji doći sa nadležnim ministarstvom do sporazumnog rješavanja prava i obveza nakon završetka sanacije te zdravstvene ustanove, a radi se o obvezi podmirenja financijskih obveza do kraja 2019. godine što nije moguće iz brojnih opravdanih razloga. - Bolnica nakon sanacije koja je provedena, a zapravo nije provedena, vraćena je županiji na upravljanje. u tom periodu sanacije požeška bolnica je dobila najmanje sredstava, a sada nam je vraćena sa još većim dugom nego što je bila kada je odlazila u sanaciju. Prijedlog ministra zdravlja je da Požeško-slavonska županija kao osnivač do 2019. godine taj dug sanira. Smatramo da to nije korektno, jer županija i bolnica iz svojih redovnih prihoda to ne može, radi se o 39 milijuna kuna, i stoga tražim i predlažem da ova Skupština ne daje suglasnost ravnatelju bolnice i meni kao županu da potpišemo takvu odluku. Mi tražimo da Vlada RH i budući ministar zdravlja budu ti koji će takva dugovanja vratiti na onu mjeru kakva je bila. Predlažemo da se ne daje takva suglasnost - istakao je župan Tomašević, a vijećnici su to podržali.

Vijećnici su prihvatili i Prijedlog Zaključka kojim Županijska skupština ne daje prethodnu suglasnost za sklapanje izmijenjenih ugovora o međusobnim pravima i obvezama sa specijalizantima i specijalistima svim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Požeško-slavonska županija o čemu se ovih dana sve glasnije govori i naglašava kao problematika na nacionalnoj razini. - Kada specijalizant odlazi na specijalizaciju, bolnica koja ga šalje plaća sve troškove, od plaće za tog liječnika, do troškova koji tamo nastaju, što je oko milijun kuna troškova. Normalno da onaj koji je liječnika poslao na specijalizaciju očekuje njegov povratak na rad u bolnicu. Događa se da liječnik prelazi u drugu bolnicu, a sada je prijedlog da se ta sredstva koja je bolnica uložila, specijalizant ne treba vratiti bolnici. Nego samo dio oko 59 tisuća kuna. kada imate kao požeška bolnica i pet specijalizanata, ne može si dozvoliti da izgubi pet milijuna kuna. Ispada da mi koji smo siromašniji plaćamo onim bogatim, pa je prijedlog da se trošak plaća koji plaća bolnica vrati, te ravnatelj ne može potpisati takav aneks prijedloga. Tražimo da se s ministarstvom pronađe model, da će ako se odlazi u drugu bolnicu, ili bolnica ili ministarstvo obešteti te bolnice. Sutra taj liječnik odlazi u Njemačku ili druge zemlje Europe, mi ga školujemo i obrazujemo i on odlazi van, a da nitko ne obeštećuje bolnicu koja je to školovanje provela. Pa i za nogometaše koji odlaze van neko obeštećuje klub u kojem je stasao – istakao je župan Tomašević, koji ovaj aneks ministra zdravlja smatra propašću za male bolnice i gubitkom milijunskih svota samo će sebe ugasiti.

Tekst/foto: Vladimir Protić