Srijeda, 14 Rujan 2016 14:41

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković u posjetu županiji

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RADNI SASTANAK S ČELNICIMA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA - Danas je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima došao u radni posjet Požeško-­slavonskoj županiji. Radni sastanak se održao u maloj županijskoj vijećnici, a na sastanku su bili župan Alojz Tomašević sa zamjenicima i saborski zastupnik Franjo Lucić.

IMG 3623- Evo velika mi je čast što danas imamo mogućnost razgovarati s generalnim direktorom Hrvatskih voda koji je došao sa svojim timom najbližih suradnika ovdje u našu županiju. Na ovom sastanku ćemo dati dinamičke planove što moramo učiniti u budućnosti, a dobro znamo što za nas znači obrana od poplava i navodnjavanje, naš kraj, naša Požeština u zadnjih četiri pet godina je toliko nastradala od poplava da svaka investicija ima apsolutno svoju opravdanost. Ja se zahvaljujem direktoru Hrvatskih voda što prepoznaje vrijednost ovakvih objekata i projekata i stoga današnje njegove smjernice s mojim suradnicima za nas su gotova garancija da će ono što mi planiramo, od akumulacija, nasipa i svega onog biti realizirano i završeno u našoj Požeško-slavonskoj županiji - rekao je župan Alojz Tomašević.

- Iznimno mi je drago da postoji velika zainteresiranost i poticaj Požeško-slavonske županije da unaprijedimo stanje obrana od poplava kao i navodnjavanja na ovom području, a upravo je to ono što Hrvatske vode žele, da imamo partnere u županijama, a isto tako i u jedinicama lokalne samouprave. Nesumnjiv je zajednički interes, da zapravo zajedno radimo na temelju djelatnosti Hrvatskih voda, a to je obrana od poplava. Ono što mogu reći, evo da smo se dogovorili, zapravo da imamo vrlo čvrstu dinamiku, da istovremeno treba projektirati i provoditi studiju utjecaja na okoliš, ali i pripremiti radove prije svega na orljavskom nasipu, kako bi i građanima poslali poruku da imamo doista ozbiljnu namjeru graditi, što će uskoro i vidjeti tijekom proljeća iduće godine. Isto tako pripremamo i obilnu projektnu dokumentaciju, za dan dva potpisati će se ugovor s tvrtkom koja će raditi ukupnu studiju mogućnosti IMG 3627ulaganja na području Požeško-slavonske županije, gdje ćemo zapravo pripremiti dokumentaciju koja će omogućiti povlačenje sredstava iz EU na razini od 85%, ako znamo da za akumulaciju i deritenciju treba više stotina milijuna kuna, zasigurno ta mogućnost i dobra priprema dokumentacije i koordinacija s Požeško-slavonskom županijom će omogućiti da ovdje bitnije unapredimo stanje obrana od poplava. Svjedoci smo brojnih klimatskih promjena i ekstremnih hidroloških prilika. Zbog njih, nema više vremena za preduge studije i potrebno je zajedničko djelovanje. Evo mi smatramo da ćemo zajednički uspjeti skratiti rokove, dali kod otkupa zemljišta ili ishođenja odgovarajućih dozvola, da kao zajednica damo svoj doprinos i da građani što prije vide rezultate našeg zajedničkog rada - rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković. 

Prvi projekt za koji se ove jeseni radi dokumentacija, a sanacija kreće na proljeće je nasip rijeke Orljave od Viškovaca do Pleternice u dužini od 4 kilometra. Radi se i brana u Pleternici na rijeci Orljavi koja mora biti završena do kraja godine, kako bi se omogućio nastavak rada hidroelektrane te aglomeracije Pleternica i Požega koje su vrijedne 300 milijuna kuna kao i akumulacija Kamenska i Šumetlica.

Tekst/foto: Vanja Protić