Četvrtak, 08 Rujan 2016 21:15

Zahvalnice za zaslužne pojedince i društva grada Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRAD KUTJEVO PROSLAVILO 10. DAN GRADA KUTJEVO I BLAGDAN ZAŠTITNICE MALE GOSPE -

KUTJEVO – Iako se prvi pisani dokumenti koji spominju Kutjevo nalaze još 1232. godine u napisima cistercita, Grad Kutjevo obilježilo je 10. obljetnicu kako je dobilo status Grada. Odlukom Sabora RH, taj status grad Kutjevo je dobilo 2006. godine, do tada je imalo status općine u samostalnoj Hrvatskoj, dok je prije u povijesti imalo mjesne zajednice ili naselja.

Dan grada obilježili su polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na groblju Sv. Marka u Kutjevu za sve poginule branitelje, te svečanom sjednicom u Kino dvorani. Svečanu sjednicu vodila je predsjednica Gradskog vijeća Josipa Miličević, koja je tom prilikom istakla: - Na svima nama je da očuvamo dugu povijesnu baštinu ovog grada, da odgovorno upravljamo zajednicom i da zajednički stvorimo uvjete za dalji napredak i prosperitet ovog kraja. Imamo veliki potencijal zahvaljujući našem vinogorju, bogatoj i plodnoj zemlji, vrijednim ljudima koji žive na ovom našem prostoru. Gospodarsko stanje u RH koje je loše, posebno u Slavoniji, odrazilo se i na nas i veliki broj naših sugrađana odlazi u potragu za egzistencijom u druge krajeve. Ostali smo bez dijela naših sugrađana, mahom mladosti – istakla je predsjednica Miličević, koja je zajedno s vijećnicima svjesna teške situacije i ozbiljnosti odluka koje donose i donijet će za bolju i svjetliju budućnost. Predsjednica Miličević pozdravila je i goste svečane sjednice, ministra regionalnog razvoja Tomislava Tolušića, njegovog pomoćnika Davora Hušku, saborskog zastupnika Franju Lucića, župana Alojza Tomaševića, dožupane Ferdinanda Trohu i Željka Jakopovića, gradonačelnike, njihove zamjenike, načelnike i njihove zamjenike, te posebno goste iz grada Bihaća i općine Zadvarje i druge goste.

Gradonačelnik Kutjeva, Josip Budimir istakao je u svom izvješću što se dogodilo u gradu Kutjevu u protekloj godini i s kojim teškoćama se susretao: - U vrijeme kada sam došao 2014. godine na čelo ovog grada zatekao sam brojna i velika financijska opterećenja, više od 7 milijuna kuna što je bio veliki uteg u normalnom funkcioniranju, radu, ali i razvoju ove naše sredine. S velikim ponosom danas ovdje pred svima vama ističem kako je taj dug u potpunosti saniran te da grad Kutjevo nije nikom ništa dužan – nemamo nikakvih dugovanja prema našim dobavljačima i poslovnim partnerima što me posebno čini sretnim. Da nije bilo tolikih financijskih obveza iz prošlosti koje sam zatekao, siguran sam kako bi daleko veći bio razvoj te širenje i poticanje gospodarstva, naše poljoprivrede i realnog sektora koji jedini jamči boljitak za sve nas – istakao je Budimir dodajući kako su dugovanja prema dobavljačima u jednom trenutku dovela grad u bezizlaznu situaciju iz koje je trebalo izaći s puno hrabrosti i umješnosti ali i čista obraza. Kutjevčani su se odlučili za kreditno zaduženje i kredit u iznosu od 1,5 milijuna kuna podignut u veljači pomogao je u rješavanju tih problema, a ostalo je još 100 tisuća kuna do potpunog vraćanja kredita.

Uz sve te aktivnosti u Kutjevu su uspjeli završiti i nekoliko projekata pa je tako završena izgradnja Obilaznice vrijedna 2,6 milijuna kuna, radovi na kanalizacijskom sustavu u Bektežu koji je prošao i tehnički prijem, radovi u vrijednosti 2,7 milijuna kuna, a u tijeku su radovi na filtarskom postrojenju koji se izvode u suradnju sa Tekijom i Hrvatskim vodama, vrijedni 2,3 milijuna kuna. U postupku je obnova Društvenog doma u Vetovu u vrijednosti od 500 tisuća kuna, za što je stiglo 200 tisuća kuna potpore od Ministarstva regionalnog razvoja. Pripremljeni su i novi projekti poput Međugeneracijskog parka u Kutjevu po uzoru na požeški Rekreacijski centar, rekonstrukcija prometnice u Bektežu u vrijednosti 3 milijuna kuna, kreće se sa radovima na groblju sv. Marka u Kutjevu za što je dio sredstava povučen od Ministarstva graditeljstva, a investicija je 2 milijuna kuna. Spreman je i projekt Turističko-informativnog centra vrijedan 500 tisuća kuna koji je kandidiran kod Ministarstva turizma. Radi se i na Aglomeraciji Kutjevo kao i na projektu Kuće graševine u kojem uz Kutjevo sudjeluju gradovi Pakrac i Pleternica koji su vrijednosti 100 milijuna kuna, a tu su i brojni drugi radovi koji će u konačnici dodatno kvalitetu života na kutjevačkom području.

- Dugo očekivana rekonstrukcija glavne ulice u Kutjevu od groblja prema centru u završnoj je pripremnoj fazi na čemu moram zahvaliti Županijskoj upravi za ceste i našem županu Alojzu Tomaševiću. Po uzoru na druga mjesta izgradit ćemo i igralište u Bektežu što je potreba tamošnjoj djeci i mladima. Za što su sredstva osigurana u gradskom proračunu, aktivan je projekt i Pomoć u kući u koji je angažirano 10 osoba za više od 100 korisnika,očekujemo raspisivanje EU natječaja kako bi mogli kandidirati projekt za kanalizacijski sustav Tominovac-Šumanovac-Bjeliševac-Ferovac projekt vrijedan 14 milijuna kuna, a u planu je i projekt Dječjeg vrtića za što smo dobili 70 tisuća kuna za studiju pred izvodljivosti – naveo je Budimir dodajući kako se sve radi vodeći računa prije svega o ravnomjernom ulaganju u sva pripadajuća naselja. Nisu zaboravljeni ni najmlađi i mladi jer za školarce su i ove godine osigurali besplatne bilježnice, paketi dobrodošlice za prvašiće, organizirano je besplatno dodatno učenje engleskog jezika za djecu vrtićke dobi, a iz proračuna se sufinancira i prijevoz za srednjoškolce.

Pohvale radu gradske uprave, posebno mladom gradonačelniku Josipu Budimiru i gradskom vijeću na dobroj potpori izrekli su redom govornici, ministar Tomislav Tolušić, požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić.

- Svake godine na ovaj dan nastojimo nagraditi naše sugrađane koji su svojim doprinosom i radom zaslužni za promociju grada u RH i izvan nje – rekla je predsjednica Miličević, a Zahvalnice su dodijeljene vlč. Tomi Mrncu, župniku župe Vetovo, povodom njegovog 40 godina svećeništva, obrtniku Vjenceslavu Hruška iz Bjeliševca povodom 20 godina rada i uspješnih rezultata u proizvodnji kulena i suhomesnatih proizvoda, te promicanju grada Kutjeva, vlč. Marijanu Đukiću za višegodišnje svećeničko služenje i izuzetan doprinos na dobro crkvene i društvene zajednice, Lovačkom društvu Slavonac Kutjevo povodom 80 godina rada i izniman doprinos u društvenom životu, dr. sc. Mihajli Ribičić Penava, izvanrednoj profesorici, za veliki doprinos u promicanju grada Kutjeva u znanstvenim krugovima, Mirku Cenbaueru, za promicanje grada Kutjeva u kulturi, učenici Klaudiji Mahaček za izvanredna postignuća u vannastavnim aktivnostima i promociji OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo.