Utorak, 06 Rujan 2016 14:56

Uskoro kreće uklanjanje ruševina uz pomoć ljudstva i mehanizacije MORH-a?

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

17. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAKRACA -

PAKRAC - I 17. sjednica Gradskog vijeća Pakrac započela je aktualnim satom na kojem je bilo prisutno 13 vijećnika a otvorio ga je vijećnik Miroslav Vacek (nezavisni) upitom za Anamariju Blažević, gradonačelnicu Pakraca, o aktivnostima koje je Grad Pakrac pokrenuo kako bi se preostale ruševine iz Pakraca uklonile radi sigurnosti svih građana. „Potvrđeno nam je, prije dva-tri sata, dobila sam poruku, da tijekom rujna i do kraja listopada ruševine koje su pripremljene prema zakonu o građevinskoj inspekciji će ići na uklanjanje na teret Ministarstva obrane RH. Grad će pritom sudjelovati s pokrivanjem troškova smještaja i prehrane vojnika koji će to raditi. IMG 0693Do kraja listopada Ministarstvo obrane RH, ministar je izdao zapovijed, trebalo bi ukloniti one ruševine koje imaju pripremljenu dokumentaciju.“ - odgovorila je Blažević. Na taj upit nadovezao se i vijećnik Željko Kiš (HDZ) koje ga je zanimalo hoće li se u okviru toga očistiti i ruševinu Kuće Grgurić u samom središtu grada. „Kuća Grgurić je isto tako pripremljena za uklanjanje. Međutim, kada dođe sva inženjerija i vojska, s njima se izlazi na teren sa svime onime što imamo od pripremljenih ruševina za uklanjanje i onda se dogovaramo što će konkretno ići na uklanjanje. Trenutno ne mogu sigurno reći: - Da ići će na uklanjanje. Ja ću se sigurno založiti da i ta ruševina bude uklonjena, a s obzirom na mehanizaciju i ljudstvo ne znam hoće li biti u ovoj fazi. Iskreno se nadam da hoće i založit ću se svim svojim snagama da se to i uradi.“, odgovorila je Blažević.

Vijećnika Miroslava Delača (HDZ) zanimalo je kada će se nastaviti izgradnja vodovoda za sjeverozapadno naselje Badljevinu. Gradonačelnica je odgovorila kako su Hrvatske vode to uvrstile u svoj proračun za 2017. godinu i osigurale financijska sredstva za nastavak radova na vodovodu za Badljevinu tijekom iduće godine. Nikola Ivanović postavio je pitanje što Grad čini kako bi omogućio da se lovcima da dozvola za interventni izlov divljači na području Kalvarije i ostalih ruralnih naselja kako bi se spriječilo da divljač zalazi u grad i čini štetu poljoprivrednicima. Blažević je odgovorila kako su se dosad sve nadležne službe kojima su slali dopise ograđivali od IMG 0696toga, ali je istaknula da će i dalje ustrajati u svemu kako bi gradska uprava osigurala dozvolu domaćim lovcima za interventni izlov. Mihajlu Pavković (SDP) zanimalo je koliko su gradski službenici prijava poslali zbog nepoštivanja obaveze o uklanjanju ambrozije te što se čini u slučaju okućnica kuća u kojima nema stanovnika odnosno je li u tim slučajevima gradske službe same mogu ukloniti ambroziju. Blažević je rekla kako će o broju poslanih prijava vijećnici pripremiti pismeni odgovor, djelatnici gradskih službi zbog obaveze poštivanja privatnog vlasništva ne smiju uklanjati ambroziju ispred okućnica te gradske službe mogu samo sastaviti prijavu. Zoran Krejči (SDP) upitao je može se redukcija javne rasvjete na području Grada Pakraca ukinuti prije najavljenog povratka na stari režim za 1.1.2017. Gradonačelnica Blažević je odgovorila kako će se zbog povoljnog stanja u proračunu redukcija javne rasvjete možda ukinuti i prije tog datuma, ali sa stopostotnom sigurnošću je mogla potvrditi da će javna rasvjeta vratiti na stari režim 1.1.2017. Nadalje, Krejčija je zanimalo hoće li Pakrački list ponovno izlaziti svaka dva tjedna umjesto svaka tri tjedna kako je izlazio tijekom ovog proljeća i ljeta. Gradonačelnica je odgovorila da će se list ponovno biti dvotjednik.

Dragan Marin (SDP) zbog činjenice da za studij fizioterapije u Pakracu i Visoko zdravstveno učilište sljedeće godine u svibnju ističe dopusnica koju je potrebno obnoviti upitao je što se sve poduzima u tom pogledu. Gradonačelnica Blažević odgovorila je kako se sve poduzima da se osigura ostanak Visokog zdravstvenog učilišta u Pakracu te da pritom nisu toliko bitni materijalni uvjeti koliko dovoljan broj stručnih kadrova, ali da će svakako sve naše snage usmjeriti na izgradnju nove zgrade za Visoko zdravstveno učilište.

Tijekom dnevnog reda 17. sjednice uz polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Pakraca za 2016. godinu i polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika za 2016. godinu usvojen je i Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Dječjeg vrtića „Maslačak“ Pakrac, kojeg je predstavila ravnateljica Višnja Klobučar. Sve tri točke usvojene su jednoglasno, što je u pogledu na prve dvije koje se odnose na gradski proračun rijetko bio slučaj u zadnjim godinama.

Izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2016. godine prema kojemu su ostvareni prihodi u iznosu od 11.077.833,81 kn te rashodi u iznosu od 8.279.879,12 kn s viškom gradskog proračuna od 2.798.004,69 kn vijećnicima su predstavili gradonačelnica Anamarija Blažević i Vinko Pečanić, voditelj odsjeka za gospodarstvo, proračun i financije. Pri tome kumulirani manjak prihoda iz prošle godine ostvaren s 30. lipnja 2016. g. iznosi 1.291.562,71 kn.

„Ostvareni su prihodi od 46,3% i rashodi od 39,6%. Manjak prihoda od 1.291.562,71 kn je lijepa brojka, bez obzira što je manjak, a višak od 2,8 milijuna kuna je još ljepša brojka. Ulična rasvjeta i sve ono što smo radili prije kako bi proračun došao do ovog što danas imamo, osobno sam zadovoljna, ali pred nama je još puno posla. Sve ono što se radilo prije, svježa krv u gradskoj upravi dovelo je danas da smo u plaćanjima prema dobavljačima nemamo obaveza i krećemo se dobrim smjerom.“, rekla je Blažević te dodala kako razlog tome zašto se podmiruju obaveze prema dobavljačima leži što su tijekom travnja iz Ministarstva financija RH došle tri dvanaestine odnosno preko 1,2 milijuna se slilo u proračun. „Tri mjeseca kasnije su stigle još tri i uspjeli smo pokrpati ono što je trebalo pokrpati. Povrat poreza je u tijeku te imamo još oko 1,5 milijuna kuna za povrat, ali na današnji dan imamo na računu oko 1,43 milijuna kn, a obveze prema dobavljačima imamo oko 600.000 kn.“, dodala je Blažević.

Vinko Pečanić dodatno je prikazao kretanje manjka u proračunu i obaveza tijekom navedenog razdoblja. „Na početku godine imali smo minus od malo više od 4 milijuna kuna, s 5.6. bio je 1,3 milijuna kuna, a s 31.8. samo 46000 kuna. To dovoljno govori, a s obzirom na obaveze gradskog proračuna 1.1. bilo je nešto manje od 4 milijuna kuna, 30.6 bilo je 2.124.000 kn, a jučer je bilo 1,33 milijuna kn.“, rekao je Pečanić. Izvješće je prihvaćeno jednogasno uz primjedbu Ivančića (HDZ) i Špančića (nezavisni) koji smatraju da je tijekom ovog razdoblja bio puno povoljniji odnos središnjih vlasti u Zagrebu za razliku od „maćehinskog“ tijekom prethodne četiri godine dok se s takvim stavom ne slaže Zoran Krejči (SDP) koji odbacuje pomisao da je prethodne četiri godine odnos vlasti u Zagrebu prema Pakracu bio „maćehinski“. Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči pročitao je obavijest Nikole Ivanovića za druge vijećnike: „Izabran sam u Gradsko vijeće ispred koalicije DPS-SDSS kao nestranački kandidat DPS-a. Zbog nedostatka osnovne komunikacije i razlike u temeljnim vrijednostima ne želim da me se i dalje na bilo koji način povezuje s ovom, nazovi, strankom (op.a. DPS). Svoju odluku temeljim na uspostavljenom dobrom suradnjom s ljudima u SDSS-u i obostrano iskazanom stavu da se dodatno pomogne srpskoj zajednici u Pakracu.“, stoji u pročitanoj obavijesti vijećnika Nikole Ivanovića koji će do kraja mandata u vijeću zastupati interese srpske nacionalne manjine s područja Grada Pakraca kao nestranački predstavnik SDSS-a.

Najavljena je komemoracija stradalih Bjelovarčana u Kusonjama i kulturna manifestacija u KPD „Sloga“ - Pakrac.

Tekst/foto: G. Vukić