Subota, 03 Rujan 2016 10:32

Ministar financija Marić susreo se čelnicima lokalne samouprave i poduzetnicima

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GOST POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE MINISTAR FINANCIJA U TEHNIČKOJ VLADI ZDRAVKO MARIĆ -

POŽEGA – Gost Požeško-slavonske županije i župana Alojza Tomaševića bio je ministar financija u tehničkoj Vladi RH, i prvi na listi HDZ-a u 5. Izbornoj jedinici, Zdravko Marić. On se susreo s čelnicima lokalne samouprave te poduzetnicima i gospodarstvenicima s područja IMG 2775Požeško-slavonske županije. Osim poteza koje je do sada povukao kao ministar u Vladi RH, sada kao tehnički ministar u vremenu do izbora, Marić je izložio i poteze koje planira HDZ i on kao kandidat za ministra provesti u reformi porezne politike. Posebno se osvrnuo na gospodarstvo i brojne prepreke i barijere koje nisu uklonjene i s kojima se poduzetnici bore u svojim poduzetničkim pothvatima. 

- Zalažemo se za cjelovitu i sveobuhvatnu poreznu reformu. Mislim da smo to u programu adekvatno predložili i to je jedna od stvari o kojima ćemo i danas razgovarati. Uz poreznu reformu, siguran sam da naše gospodarstvenike zanima i dio koji se tiče ostalih nameta, prije svega parafiskalnih, ali ne samo taj financijski, fiskalni dio, već i razna područja koja olakšavaju način poslovanja gdje mislim da država treba napraviti značajan iskorak – rekao je Zdravko Mamić naglasivši kako još uvijek postoji niz raznih barijera koje otežavaju IMG 2785dobivanje dozvola, financiranje i općenito gospodarsku aktivnost. - To je nešto što država u kratkom roku može i mora napraviti. Zalažemo se za cjelovitu sveobuhvatnu poreznu reformu koja ne uzima samo sustav PDV-a već sve ostale porezne oblike, a za naše poljoprivredne proizvođače, srednje i male poduzetnike i obrtnike sigurno je jedna od najjačih mjera i poruka snižavanje opće stope poreza na dobit - dodao je ministar Marić te naglasio kako su očekivanja za ovu godinu sigurno porasla što je vidljivo u zadnjim pokazateljima koji su objavljeni.

Marić je istakao i nekoliko rečenica o rastu BDP-a i državnom proračunu: - Proračun smo za ovu godinu temeljili na pretpostavci rasta od 2 posto, međutim, prvih šest mjeseci imamo rast od 2,8 posto tako da u toj zoni od oko 2,5 posto očekujemo rast za cijelu godinu. To je dobar pokazatelj, IMG 2795ohrabrujući, poglavito nakon šest godina recesije i kontinuiranog pada gospodarske aktivnosti, ali Hrvatska treba i mora više i jače do toga jer još uvijek nismo dosegnuli razine gospodarskog rasta koji će nuditi i davati održive stope zaposlenosti, odnosno koji će stvarati nova radna mjesta, a to je ono što svi hoćemo i želimo.

Tekst: Vladimir Protić Foto: A. Protić