Petak, 01 Srpanj 2016 10:00

Radni posjet Pučke pravobraniteljice

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA -

POŽEGA - Požeško-slavonsku županiju posjetila je Pučka pravobraniteljica Lora Vidović prilikom čega je održan radni sastanak sa županom Alojzom Tomaševićem, njegovim zamjenikom Miroslavom Grozdanićem i s pročelnicima odjela županije. Cilj sastanka je identificirati izazove s kojima se suočavaju građani u svom svakodnevnom životu, ali i kako bi 2približili instituciju pučkog pravobranitelja što širem broju dionika na regionalnoj i lokalnoj razini. U prosincu prošle godine povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pučka pravobraniteljica organizirala je konferenciju na državnoj razini pod nazivom „Daleko od grada – i od prava? Ljudska prava u ruralnim područjima“. Rasprava je pokazala kako su neodgovarajuće zdravstvene i socijalne usluge, udaljenost ustanova, slabo opremljene škole, neadekvatna mreža javnog prijevoza i nedostatak odgovarajućih mogućnosti zapošljavanja samo dio problema s kojima se susreću stanovnici ruralnih područja diljem Hrvatske, pri čemu su posebno ugrožene ranjive skupine našeg društva: starije osobe, djeca, osobe s invaliditetom i žene.

Župan Tomašević je upoznao pučku pravobraniteljicu sa stanjem u Požeško-slavonskoj županiji prilikom čega je rekao kako većina osnovnih i srednjih škola rade odličan posao te županija surađuje s njima na njihovoj obnovi i podupiranju u radu. Odličan odnos je i s udrugama, starijim osobama, osobama s invaliditetom. Građani ruralnih područja na prostoru naše županije imaju izgrađenu prometnu i vodovodnu infrastrukturu te odvodnju. Dotakao se župan i projekta 7„Pomoć u kući“ koji je prošla vlada zaustavila ne obazirući se na to što tom odlukom zapravo čine korisnicima u potrebi koji su većinom starije životne dobi i lošijeg su zdravstvenog stanja. Odnos prema nacionalnim manjinama je na zavidnoj razini čime su zadovoljena sva ljudska prava i potrebe.

- Požeško-slavonska županija će i dalje činiti sve kako bi zaštitila socijalna i ekonomska prava naših stanovnika kao što je to činila i u prošlosti bez obzira koliko velike prepreke bile ispred nas mi ćemo zajedničkim radom sa svim institucijama i građanima surađivati na dobrobit cijele zajednice – dodao je župan Tomašević.

Tekst: Vladimir Protić Foto: pszupanija.hr