Petak, 10 Lipanj 2016 09:42

Učenici s poteškoćama polučili uz asistente dobre rezultate u školi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PETICA ZA DVOJE – 2. faza“ -

POŽEGA – Jedna od sudionica u projektu, OŠ Dobriše Cesarića bila je domaćinom završne konferencije projekta „Petica za dvoje – 2. faza“ koji krajem školske godine dolazi do kraja. Projektom su osigurani pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski suradnici učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim ustanovama. Ukupno je projektom obuhvaćeno 40 pomoćnika koji su nakon osposobljavanja radili svakodnevno u IMG 0884nastavi s učenicima i pomogli im u prevladavanju socijalno-psiholoških prepreka, olakšali im usvajanje odgojno obrazovnih sadržaja, te im pomogli u interakciji s drugim učenicima i vršnjacima. Asistenti u nastavi su pratili učenike u OŠ Antuna Kanižlića, Julija Kempfa i Dobriše Cesarića.

Sudionici završen konferencije suglasni su, što je iznijela ravnateljice škole domaćina Zvjezdana Krip, da su postignuti dobri rezultati, a da su učenici s poteškoćama polučili dobre rezultate u školi. Olakšana im je integracija, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšana su obrazovna postignuća i unaprijeđena kvaliteta školovanjem učenika s poteškoćama u razvoju.

Osim što se pomoglo jednoj ugroženoj skupini učenika koji su na taj način uspješno završili svoje školovanje u ovoj školskoj godini, požeški gradonačelnik Vedran Neferović ispred grada Požega koji je nositelj projekta istakao je i vrlo važnu drugu komponentu, a to je zapošljavanje 40 nezaposlenih osoba i svakako pomoć u rješavanju njihovih IMG 0889egzistencijalnih pitanja i standarda njihovih obitelji. Iako je u početku bilo određenih poteškoća, one su prevladane i projekt je u potpunosti uspio i završen je, a već novi projekt za iduću školsku godinu Neferović je najavio skorim otvaranjem natječaja za 32 asistenta u nastavi već ovog ljeta. Svi koji su to radili ne samo s osjećajem da financijski dobivaju, nego koji su shvatili i socijalnu komponentu svog posla, dobro došli su u ponovnom javljanju na natječaj za novu školsku godinu.

Uz grad Požegu projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, projekt je trajao 12 mjeseci a ukupna vrijednost je 1,63 milijuna kuna.

Tekst/foto: Vladimir Protić