Petak, 11 Ožujak 2016 10:23

Neferović: "Imamo pripremljenih projekata za 97 milijuna kuna"

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

RAZGOVOR S POVODOM: požeški gradonačelnik Vedran Neferović o gradskim projektima i planovima u povodu Dana grada Požega -

SPREMNI SMO ZA VELIKI INVESTICIJSKI CIKLUS U SKLOPU KOJEGA ĆE SE U OVOJ I IDUĆOJ GODINI IZGRADITI NOVI TRG SV. TEREZIJE, NAPRAVITI NOVI OTVORENI BAZENI, IZGRADITI NOVI DJEČJI VRTIĆ, ASFALTIRATI NEKOLIKO ULICA…

U prigodnom razgovoru povodom Dana grada Požega i Grgureva, požeški gradonačelnik Vedran Neferović najavio je realizaciju velikih, kapitalnih projekata u ovoj i idućoj godini. Požežani će, konačno, nakon puno, puno godina dobiti jedan lijepo uređen i svojim potrebama prilagođen gradski trg. Riječ je o drugom po veličini gradskom trgu, Trgu sv. Terezije Avilske, ispred istoimene katedralne crkve.

Ide li sve prema planu po tom pitanju?
- Da, sve ide kako treba, idemo u uređenje trga ispred požeške katedrale. Kada smo donosili odluku u realizaciju kojih kapitalnih objekata ići, jedan od njih svakako je bio Trg sv. Terezije IMG 0247Avilske. Ovih smo dana, nakon provedenoga javnoga natječaja, imali otvaranje ponuda za izvođača radova i najpovoljnija je ponuda od 8,1 milijun kuna. Ne bude li nekih poteškoća do kraja svih tih rokova po Zakonu o javnoj nabavi, očekujem da bismo do blagdana sv. Terezije Avilske (15. listopada) trebali dobiti jedan potpuno novi gradski trg, primjeren prostoru na kojem se nalazi, ispred katedralne crkve i stare požeške Gimnazije. Paralelno s tim, nastojat ćemo urediti i pješačku zonu, kako bismo oplemenili cijeli prostor i spojili ga u cjelinu. Ostao bi nam onda još Trg Sv. Trojstva za koji ćemo ove godine raspisati jedan natječaj, ali prvo za idejno rješenje njegova uređenja. Idemo vidjeti što struka kaže i kako ona vidi glavni požeški trg.

Kako će zapravo katedralni trg izgledati po uređenju?
- Izgledat će reprezentativno, to slobodno mogu reći. Promet uz trg ostaje, jer Požega je posebna u tom prometnom smislu, no zato će se s uređenjem trga znatno povećati njegova iskoristiva površina. Dobit ćemo i podne fontane, a trg će biti popločen granitnom podlogom. Cijela će se novouređena površina lijepo uklopiti u povijesno okružje, a bit će posađen i novi IMG 2765drvored. Povijesno stablo ginka ostaje na trgu, naravno, kao i spomenik fra Luki Ibrišimoviću.

Proveden je i natječaj za uređenje gradskih bazena?
- Tako je, tu smo proveli istu proceduru i imamo najboljeg ponuditelja s ponudom od 13 milijuna kuna za izvođenje radova. Bazen će biti uređen kako i priliči današnjem vremenu, kakvo jedno središnje kupalište u Požeštini i zaslužuje. Uredit ćemo novi olimpijski bazen dimenzija 50x25 metara te jedan mali bazen, veći od sadašnjeg, dimenzija 25x12 metara. No, ugradit ćemo i novi sustav za filtraciju vode, što će omogućiti da bazen stalno bude pun i da stalno ima čistu vodu, bez onog dosadašnjeg svakotjednog pražnjenja pa ponovnog punjenja. Sukladno kupališnim kapacitetima, uredit će se i više pratećih sadržaja, veći broj parkirališnih mjesta, morat ćemo imati i dva ulaza te još nekoliko detalja koji će taj cijeli prostor napraviti jednom, rekao bih, pravom oazom grada. Omogućit ćemo da se u perspektivi jednoga dana bazen može natkriti balonom te da, uz prethodno rješavanje sustava grijanja, jednoga dana možda budemo imali i mogućnost kupanja po zimi.

Hoće li Požežani već ovoga ljeta dobiti jedan takav, također reprezentativan otvoreni gradski bazen?
- Jako bih volio da doista tako bude, jer stanje u kojem se sada bazen nalazi, a tako je, nažalost, već godinama i godinama, jako je loše i nezadovoljavajuće. No, moramo pričekati određene zakonske rokove i ispoštivati sve procedure oko javne nabave. Bude li sve u redu, realno je da novi bazen dobijemo do 1. srpnja 2016. godine. Dođe li, pak, do komplikacija i procijeni li se da radovi neće moći biti gotovi do srpnja, onda bismo početak izgradnje IMG 2437prolongirali i krenuli bismo po završetku kupališne sezone. Budući da je Požeština ostala samo na požeškom bazenu, ne želimo našim sugrađanima, ali ni ljudima iz okolice Požege uskratiti jedini bazen ovoga ljeta.

Izgradnja novoga dječjega vrtića također je planirana ove godine?
-To će isto biti jedan jako vrijedan projekt, prema onim pravim pedagoškim standardima. Novi vrtić na novoj lokaciji, u blizini crkve sv. Leopolda Mandića, moći će primiti oko 180 djece. Kada izgradimo taj novi vrtić, na prostoru staroga vrtića u Ulici Pod gradom oslobodit će nam se prostor za novo gradsko parkiralište. To bi, dakle, bilo jedno novo parkiralište koje bi dobro došlo svim građanima i gostima našega grada, a sigurno bi koristilo i za potrebe obližnje sportske dvorane. Druga dobra stvar u izgradnji novoga vrtića jest i činjenica da bi nam se oslobodio i prostor sadašnjih jaslica u Vukovarskoj ulici, gdje bismo taj prostor ponudili braniteljskim udrugama za jedan braniteljski dom. Inače, uskoro ćemo raspisati natječaj za izvođenje radova na izgradnji novoga vrtića. Njegova procijenjena vrijednost je oko 12 milijuna. Dakle, sve bismo te tri investicije realizirali iz kreditnoga zaduženja, kako smo i planirali.

Iz kreditnoga zaduženja od 35 milijuna kuna, uza spomenute velike projekte, planirano je i uređenje dijela gradskih ulica, naravno, uz sredstva iz proračuna?
- Da, kombinirano, gradskim, proračunskim novcem te preostalim iznosom iz kreditnoga zaduženja, ove ćemo godine asfaltirati dvije ulice u Vidovcima – prvo Radničku, pa onda Željezničku. Imali smo tamo dosta problema oko imovinsko-pravnih odnosa, no uspjeli smo ih IMG 3189riješiti na zadovoljstvo svih. Zatim ćemo na drugom dijelu grada ove godine asfaltirati i Ulicu Ervine Dragman te preostali, neasfaltirani dio Hanžekovićeve ulice. Zatim ove godine u Požegi u asfaltiranje idu Tadijanovićeva ulica te Ulica Marije Jurić Zagorke i Gundulićeva, uz rješavanje oborinske odvodnje u tom brdskom dijelu grada. Odradit ćemo u mjesnom odboru Orljava i potrebitu rekonstrukciju Ulice kralja Krešimira.

To je doista mnogo projekata, no tu nije priči kraj?
- Ma, naravno, imamo još dosta projekata na kojima radimo ili koje tek planirano raditi. Nastavljamo s dovršetkom Knjižnice, u koju se tek 2014. godine počelo ponovno ulagati, jer prethodnici u Gradu nisu htjeli sufinancirati radove. Taj se projekt mora dovršiti i mi ćemo to napraviti. Nastavit ćemo i s drugom fazom Požeške kuće, budućeg centra za posjetitelje našega grada, kroz uređenje unutrašnjosti. Aktualna je i izrada dokumentacije za izgradnju Thallerova ljekovitoga hrama na Požeškoj gori, kao također jednog budućeg turističkog sadržaja. Poduzetnički je inkubator spreman za natječaje, koji će konačno krenuti, a drago mi je što smo nakon godina i godina stajanja u mjestu uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose oko Muzeja te sada možemo aplicirati projekt njegove obnove.

Što je s dvoranom OŠ Dobriše Cesarića?
- Imamo spreman projekt, dobivenu građevinsku dozvolu i sada samo čekamo gdje se možemo prijaviti za sufinanciranje. Riječ je također o kapitalnom projektu, IMG 2769vrijednom 12,5 milijuna kuna, koji bi Cesarićevoj školi osigurao dvodijelnu sportsku dvoranu te novi prostor za dnevni boravak i školsku kuhinju. Doista se nadam i očekujem podršku od resornih ministarstava za ovaj projekt.

Na samom kraju, što biste još poručili građanima Požege uz rođendan grada?
- Grad Požega trenutačno ima 97 milijuna kuna pripremljenih projekata, gotovih projekata s građevinskim dozvolama, dakle potpuno spremnih za realizaciju ili apliciranje prema fondovima. Svim Požežankama i Požežanima čestitam Dana grada Požege te im i ovim putem obećavam kako će ovo biti jedna iznimno značajna godina za naš grad, godina s nizom projekata koji će biti realizirani. Pokrećemo doista jedan veliki investicijski ciklus kakav Požega nije doživjela ni vidjela od hrvatske samostalnosti. No, bilo je i vrijeme!

Tekst: Vladimir Protić Foto: arhivske fotografije