Utorak, 19 Svibanj 2015 18:13

Samo jedna točka - Prostorni plan županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SAZVANA IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE -

POŽEGA – Za utorak 26. svibnja u 15 sati sazvana je 12. po redu Izvanredna sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, samo s jednom točkom dnevnog reda. Prijedlog Odluke o donošenju ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana Požeško-slavonske županije i Strateška studija utjecaja prostornog plana županije na okoliš moraju donijeti županijski vijećnici zbog roka koji veže daljnju proceduru. Na izmjenama i dopunama Prostornog plana radi se već duže vrijeme, a prethodila su mu i donošenja izmjena prostornih planova općina i gradova. Provedena je i Javna rasprava prošle godine a na prijedlog su brojna ministarstva morala donijeti svoja pozitivna mišljenja, što je zahtijevalo dodatne poslove i rokove za dovršenje.

Ovim Izmjenama i dopunama Plana pristupilo se radi stvaranja prostorno-planskih preduvjeta za razvoj novih gospodarskih zona (Lipik), proširenja gospodarskih zona (Pakrac, Pleternica, Požega), formiranje novih zona ugostiteljsko-turističko-rekreacijskih namjena, proširenja eksploatacijskih polja za mineralne sirovine, izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izgradnje retencija za obranu od poplava, iskorištavanje obnovljivih izvora energije sunca, izgradnje magistralnih elektroenergetskih i plinskih vodova, korekcija i ažuriranje stanja zaštite kulturnih dobara i kulturne baštine i niz drugih korekcija i zahvata u prostoru županije.

Osnovni cilj Izmjena i dopuna Plana je stvaranje preduvjeta za razvoj nove gospodarske zone za specifičnu djelatnost, proizvodnja lijevanog i float stakla na području grada Lipika, za koju se treba osigurati velika površina zemljišta, najveće je ulaganje ikad zabilježeno na ovim prostorima i zapošljavalo bi u konačnici do 800 radnika. Izmjene idu i za rješavanjem nekoliko poduzetničkih pothvata u području izgradnje ribnjaka te sportsko-rekreacijske namjene i vodne površine na lokaciji Emovačkog luga.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Arhivska fotografija