Ponedjeljak, 11 Svibanj 2015 13:47

Susret s gospodarstvenicima i vinarima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD KUTJEVO POSJETILA MAKEDONSKA VELEPOSLANICA -

 KUTJEVO -  Veleposlanica Makedonije u RH, ekselencija Daniela Karagjozoska posjetila je grad Kutjevo, gdje su je dočekali kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Veleposlanica je već jednom posjetila Požeško-slavonsku županiju a sada je zbog konkretnih ekonomskih pitanja i uspostave bolje gospodarske suradnje posjetila grad Kutjevo. Kako je danas dan žalosti u Makedoniji zbog pogibije osam policajaca gradonačelnik Budumir i župan Tomašević, veleposlanici Karagjozoskoj i narodu Makedonije su uručili sućut.

IMG 9565- Već dvije i pol godine koliko je moj mandat u Hrvatskoj ja kao veleposlanica radim na razvijanju ekonomskih odnosa. Želim susret s ljudima koji imaju tvrtke, tvornice i koji žele surađivati s Makedonijom. Poslije raspada Jugoslavije naše dvije države su počele dobro surađivati, naše države su prijatelji, no to je s vremenom sve malo palo u zaborav. Nema nekog pravog razloga i odgovora i pravi odgovor je da to moramo ponovno pokrenuti. Pošto nemamo nikakvih otvorenih političkih pitanja, uvijek smo se podržavali, jezik nam nije barijera, mentalitet nam nije barijera, niti daljina jer smo u istoj regiji. Nama odgovara što ste vi u Europskoj uniji a mi smo u CEFTI, što odgovara vašim tvrtkama. Ja se nadam da ćemo i sa Kutjevom naći suradnju – istakla je veleposlanica Karagjozoska, koja za buduću suradnju otvara i pitanje naših kontinentalnih turističkih kapaciteta. Makedonija je osim turizma u Ohridu sada pokrenula turizam u Skopju i drugim lokalitetima, pa sada nudi nove destinacije. Najveća suradnja svakako će se bazirati IMG 9550na vinu kojega je Makedonija veliki proizvođač, a vino je i glavni proizvod Kutjeva.

U posebnom razgovoru s makedonskom veleposlanicom zadržao se župan Tomašević. – Nakon godinu i pol ovo je naš drugi susret, a razgovarat ćemo o gospodarstvu i mogućnostima veće suradnje. Poveznica nam je poljoprivreda i turizam, a posebno vinogradarstvo o kojemu ćemo danas razgovarati. Drago mi je što su veleposlanicu dočekali  kutjevački građani makedonskog porijekla i rekli veleposlanici da je ovdje u Slavoniji lijepo živjeti. Stoga mi otvaramo svoju Slavonsku dušu i ovdje s gospodarstvenicima želimo ostvariti suradnju i proširiti je – istakao je župan Tomašević, koji je najavio mogućnost i odlaska naših gospodarstvenika u Makedoniju u konkretiziranje suradnju, kao što uskoro spremamo delegaciju gospodarstvenika i prikazivanje naših mogućnosti u Beogradu u Srbiji.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir nada se da će se uspostaviti dobri kontakti ovim posjetom i odnose podići na višu razinu, te svakako postići pomake u gospodarskoj suradnji. Veleposlanica makedonije razgovarala je s kutjevačkim gospodarstvenicima te posjetila vinariju Kutjeva d.d.

Tražili smo pomoć od 17 država

- Ovo je prvi puta od kada se Makedonija osamostalila da imamo takvu intervenciju policije, vojske, specijalnih jedinica. Borili smo se s najopasnijom kriminalnom grupom na balkanskim prostorima. Oni su imali tendenciju i planove da bombardiraju i raketiraju vitalne objekte u zapadnom dijelu makedonije, policijske stanice, mjesta gdje ima puno ljudi, shoping centre, tržnice, gdje bi bilo puno žrtava. Bili su jako naoružani, a ratovali su po Iraku, Afganistanu, spremni i opasni teroristi koji su ušli ilegalno. Imali su podršku i od nekih žitelja koji žive tamo jer su koristili njihove kuće i hranu jer su bili i duže od 16 sati koliko je bilo neprekidnog pucanja. Bio je to dugo planiran napad da se destabilizira Makedonija – rekla je veleposlanica Karagjozoska prilikom posjete gradu Kutjevu, gdje je imala dogovoren susret s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem i gospodarstvenicima i vinarima Kutjeva.

- Makedonija je odlučna da završi sve ovakve napade na integritet jer je makedonija suverena država. Posebno sada kad nam ekonomija ide tako dobro, jer smo po rastu BDP treći u Europi, kad nam je turizam počeo dobro funkcionirati i ljudi rado dolaze u Makedoniju. Mi smo poslali i zatražili pomoć od 17 naših partnera i prijatelja zemalja, ali nam nitko nije htio pomoći, a neki nisu ni odgovorili na naš zahtjev za pomoć. Tražili smo pomoć u informacijama od država iz regije, Europe i NATO članica – rekla je veleposlanica Karagjozoska koja se zahvaljuje RH što su pojačali mjere sigurnosti oko veleposlanstva i njeno osiguranje kad je na putu.

 

Tekst/Foto: Vladimir Protić