Četvrtak, 07 Svibanj 2015 11:01

Obveze grada smanjene za 3 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

8. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

 KUTJEVO – Godinu dana nakon što je na izvanrednim izborima grad Kutjevo dobio novu vlast uspjelo se sa konsolidacijom gradskog računa. Obveze grada Kutjeva prema dobavljačima smanjene su ga 3 milijuna kuna, a grad treba još povući i sredstva za završene projekte, samo u industrijskoj zoni još preostalih 700 tisuća IMG 9095kuna. Oštre mjere štednje koje su uvedene polako daju rezultate, no situacija još uvijek nije sjajna, ocjena je gradskih čelnika.

Gradski vijećnici su dali i pozitivan stav na odluku o izvršavanju proračuna grada Kutjeva, te na razmatranje prijedloga i donošenja Odluke o zaduživanju grada Kutjeva. Odluka se morala donijeti radi podizanja kredita kod HABOR-a da se mogu financirati provedbe projekata izgradnje vetovačke obilaznice od 2,6 milijuna kuna i kanalizacije u Bektežu od 2,8 milijuna kuna. Kredit je odobren, no kako su bila razna tumačenja, nije donesena odluka na Gradskom vijeću, što je sada ispalo sporno, pa se treba tražiti i suglasnost Ministarstva financija iako se radi o projektima iz IPARD-a koji se financiraju u cijelosti. Kako su radovi na obilaznici u Vetovu već u završnoj fazi i očekuje se završetak ovog mjeseca, izvijestio je dogradonačelnik Ivica Malnar, nakon završne kontrole izvršenja projekta podnosi se zahtjev za isplatu, te će korištenje kredita zapravo trajati samo nekoliko mjeseci.

Iako su svi vijećnici podržali odluku o zaduženju, oprezno su istakli da se možda ide u projekte, jedan po jedan, jer u ovom slučaju kredit se diže na gotovo 6 milijuna kuna što je jedan cjelogodišnji proračun. Svi su podržali projekte jer se na taj način podiže infrastruktura i kvaliteta života stanovnika, no mora se biti oprezan jer kod infrastrukturnih projekata dođe i IMG 9096do problema kod rješavanja uporabnih dozvola, upozorili su vijećnici oporbe.
Gradonačelnik Josip Budimir je odgovarajući na pitanja vijećnika najavio da će se završiti Vatrogasno spremište u Vetovu po planu te da će se smjestiti vatrogasno navalno vozilo iz Tirola po svim zahtjevima i uvjetima. U dogovoru s Tekijom ugovoreno je postavljanje jednog ispumpnog mjesta, te se čeka izlazak djelatnika tekije na teren. Kako nisu pokošene zelene površine u Vetovu, posebno obale Vetovačke rike tražit će se da Hrvatske vode pod hitno to odrade, a ako to ne učine do petka pokosit će sve Kutjevački komunalac, jer ovog vikenda u Vetovu je prva pričest i bit će puno posjetitelja.

- Mi smo se kandidirali na Fond za energetsku učinkovitost da bi dobili energetski certifikat te da se onda možemo javljati na fondove za financiranje zamjene javne rasvjete energetski učinkovitijim rasvjetnim tijelima. Dobit ćemo od Fonda oko 60% sredstava, a grad će za novu LED rasvjetu morati financirati 40% sredstava – rekao je gradonačelnik Budimir odgovarajući na pitanja vijećnika, a obećao je da će se svakako ići i u proširenje IMG 9100građevinske zone u selima, jer ukoliko seoski objekti, a posebno staja i gnojnica, nisu u građevinskoj zoni seljaci neće moći aplicirati na fondove EU za izgradnju i razvoj ruralnih sredina i razvoj OPG-a. Vijećnici su se zanimali i kojim tempom ide popunjavanje gospodarske zone novim poduzetnicima, jer obveza je da za pet godina zona bude popunjena s 90% prostora gospodarskim subjektima. Gradonačelnik Budimir je istakao da gotovo svakog tjedna imaju neke kontakte s potencijalnim ulagačima, no najdalje je svakako otišlo s tvornicom za predu voća i povrća za koju su investitori već pokrenuli neke predradnje i potpisani su predugovori. Neki od investitora koji su dobili zemljište pod vrlo povoljnim uvjetima tek su započeli investicije, jer u dosadašnjim ugovorima je bilo da moraju u godini dana započeti investiciju, a nije bilo ograničenja kad je moraju kompletno završiti, što se u novim ugovorima ugrađuje i ograničava rok završetka investicije.

- Trenutno mi u zoni imamo slobodne jednu veliku česticu od 6.000 m2 i četiri manje od po 1.500 m2 a sve drugo je prodano. Sa svima smo naknadno do kraja prošle godine napravili anekse ugovora da se ukoliko ne završe investiciju moraju zemljište vratiti gradu Kutjevu. Svjedoci smo ne samo kod nas nego u cijeloj Slavoniji da zone baš nešto ne žive, jer nije sve u našim rukama  nego ovisi o drugim uvjetima stanja u gospodarstvu – rekao je dogradonačelnik Malnar koji dodaje da su novim aneksima onemogućene daljnje preprodaje zemljišta, ukoliko investitor odustane, nego se moraju vratiti gardu Kutjevu, što prijašnjim ugovorima nije bilo ugovoreno. Grad Kutjevo će podržati i sudjelovanje mladih s njihovog područja na Sportskim igrama mladih.

Tekst/Foto: Vladimir Protić