Petak, 09 Siječanj 2015 09:41

Povećani prihodi i bolje održavanje cesta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ŽUC U 2014. GODINI ISPUNIO SVE PLANIRANE AKTIVNOSTI

 POŽEGA – Nakon višegodišnje agonije koja je uzrokovana pokretanjem stečaja Županijske uprave za ceste njenim izlaskom iz stečaja prije tri godine ubrzano je krenulo bolje održavanje te gradnja i Mijo Jozak ravnatelj ŽUC-amodernizacija putnih pravaca na cijelom području Požeško-slavonske županije. Kriza u građevinarstvu te postupak javne nabave snizili su u značajnom postotku cijenu na radovima, posebice na izgradnji i modernizaciji novih prometnica, te je u pravilu uvijek ostalo više novca od planiranih, te se izvan plana mogla asfaltirati još po jedna prometnica. Tako je bilo i u 2014. godini, kad je ŽUC stabilno poslovao, a zbog povećanih prihoda rađen je i rebalans rashoda koji se najvećim dijelom odnosio za redovito održavanje županijskih i lokalnih cesta. Tako je umjesto planiranih 1,5 milijuna kuna za presvlačenje i sanaciju kolnika, sanaciju klizišta, propusta i mostova uloženo gotovo 5 milijuna kuna. Za građenje županijskih i lokalnih cesta umjesto planiranih 3,2 milijuna kuna izvršeno je 4,55 milijuna kuna.

 Županijska skupština je ŽUC-u usvojila i plan za 2015. godinu u visini od 31 milijun kuna za cijeli program. – Program obuhvaća aktivnosti kojima se osiguravaju sredstva za redovito i izvanredno održavanje te građenje županijskih i lokalnih cesta, aktivnosti za obavljanje nadzora IMG 3585nad radovima redovnog i izvanrednog održavanja cesta i građenja istih, izdavanje dozvola za izvanredni prijevoz, izdavanje rješenja za prekomjernu upotrebu cesta, sklapanje ugovora o korištenju cestovnog zemljišta i pravo služnosti, sudjelovanje u postupku izdavanja lokacijskih dozvola, izdavanje odobrenja za projektiranje, upis cesta u zemljišne knjige – istakao je Mijo Jozak, ravnatelj ŽUC-a.

Iako je poslovanje ŽUC-a opterećeno vraćanjem dugova iz prošlosti, tj podmirivanje obveza preuzetih od Požeško-slavonske županije nakon obustave stečajnog postupka u visini od 5,1 milijun kuna, te obročna otplata duga prema Hrvatskim cestama, što je također preuzeto od županije u iznosu od 3,25 milijuna kuna, veseli činjenica da će 2015. godine za tekuće i investicijsko održavanje županijskih i lokalnih cesta biti izdvojeno 12,45 milijuna kuna, više nego ikada do sada. To posebno veseli vozače, jer će županijske ceste dobiti novu modernizaciju kolnika. Za novo građenje županijskih i lokalnih cesta ove godine izdvojit će se 3,2 milijuna kuna.

Ove godine uredit će se putni pravci Bučje - Lovčić i modernizirati dvije ulice u gradu Pleternici.