Utorak, 09 Rujan 2014 10:07

Podignuta na ruševinama stare crkve

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POSVEĆENA NOVA CRKVA SV. FRANJE ASIŠKOG U LIPIKU  -

 LIPIK - Požeški biskup dr. Antun Škvorčević 7. rujna je u lipičkoj župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga predvodio svečano euharistijsko slavlje tijekom kojega je posvetio prostor crkve i njezin oltar.
Na početku slavlja biskup je podsjetio da je 1991. godine u domovinskom ratu do temelja srušena stara župna crkva. lipik4- Razaranjem crkve, materijalno gledano, razoreno je i puno toga iznutra, u srcima i dušama ljudi. U vaša srca uvukla se tuga i tjeskoba. Bili su to dani kušnje i vjerujem da smo ih svi časno iznijeli vjerni Bogu i nakon svega, na ruševinama stare crkve, malo pomalo izgradili novu crkvu. Posveta crkve je u liturgijskom i vjerničkom smislu vrlo važan događaj jer jednu zgradu koja je djelo naših ruku, povjeravamo Bogu da svojom prisutnošću bude trajno među nama, da bude naše svjetlo, snaga i radost. Ovaj prostor predajemo Bogu da on bude prostor našeg susreta s njime, za naš rast u vjeri - poručio je biskup Škvorčević.
Lipički župnik Jozo Zorić zatim je okupljene podsjetio na tijek gradnje crkve. - Nakon oslobođenja Lipika u Domovinskom ratu i povrata naših vjernika na svoja srušena i opljačkana ognjišta uz obnovu svojih domova i stanova vjernici su izdvajali sredstva za izgradnju nove župne crkve jer su staru neprijatelji srušili do temelja - kazao je vlč. Zorić koji je zatim podsjetio kako je na današnji dan prije 69 godina župu Lipik svojim dekretom osnovao zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac. Gradnja kripte nove župne crkve lipik9započela je 15. rujna 1996. godine, a prva polnoćka u njoj je služena te iste godine. Iduće godine župa je dobila svetište i tri zvona iz svetišta Mariahilfe iz Austrije, a 25. rujna 1997.godine blagopokojni kardinal Franjo Kuharić blagoslovio je kamen temeljac dok je požeški biskup 15. studenog 1997. godine blagoslovio gradilište crkve. Župnik Zorić zahvalio se svojim prethodnicima koji su gradili živu crkvu kao i onu materijalnu:Tomi Sruku, Josipu Klariću, Josipu Firštu i Ivanu Bošnjaku kao i milosrdnim sestrama Svetog Križa koje u župi djeluju od 1948. godine za njihov pastoralni rad. Isto tako zahvalu je za gradnju crkve uputio gradskoj vlasti Lipika, njezinom sadašnjem i bivšim gradonačelnicima, njemačkim organizacijama Kirche in Not te Renovabis kao i Udinskoj biskupiji koja je pomogla gradnju župne kuće te Požeškoj biskupiji. Zahvala je upućen i lipičkim toplicama gdje su se održavala liturgijska slavlja i gdje je stanovao župnik dok nije izgrađena kripta crkve.
Nakon homilije uslijedio je obred polaganja moći bl. Ivana Merza podno novog oltara, svečana posvetna molitva, mazanje oltara i dvanaest križeva svetim uljem, paljenje tamjana na oltaru i kađenje crkve, urešavanje oltara i obasjavanje svjetlom cijeloga zdanja crkve te prvi euharistijski prinos na novoposvećenom oltaru.
lipik11Nakon popričesne molitve član Župnog pastoralnog vijeća dr. Oto Kraml biskupu je zahvalio za dolazak u Lipik i predvođenje slavlja posvete nove crkve, nazvavši ga velikim povijesnim događajem te mu je predao darove. Biskup je čestitao lipičkim župljanima posvetu crkve i zahvalio svima koji su dali doprinos u njezinoj izgradnji. Na slavlju su među ostalima bili i javni dužnosnici, saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik, požeško slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Pakraca Davorin Huška te lipički gradonačelnik Vinko Kasana.