Utorak, 12 Kolovoz 2014 16:44

Dobar primjer suradnje triju općina Velike, Kaptola i Jakšića

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KAPITALNE INVESTICIJE VODOOPSKRBE I PLINOFIKACIJE VRIJEDNE 15 MILIJUNA KUNA  -

 KAPTOL – Na području triju općina Velika, Kaptol i Jakšić u tijeku su velike i kapitalne investicije zajedničke infrastrukture, vodoopskrbe, odvodnje i plinofikacije. - Riječ je o novom magistralnom cjevovodu vodoopskrbe od Kutjeva, preko Kaptola i do Velike kojim ćemo one negativne slike nestašice vode u ljetnim mjesecima ostaviti u prošlost, i više nećemo imati nestašice vode. Gradi se i spoj na magistralnu plinsku trasu od Vetova prema Kaptolu gdje ćemo dobiti mogućnost da razvijemo distributivnu plinsku mrežu u naselju Kaptol. IMG 4909Očekujemo priključak prvenstveno škole i institucija koje će se prve priključiti te građana jer plin pruža jedan poseban komfor kao energent za grijanje. Vrijednost investicije magistralnog plinovoda je 2 milijuna kuna – rekao je Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol za obilaska radova s načelnikom Velike Vladom Bobanom, načelnikom Jakšića Ivicom Kovačevićem i požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem. 
- Zajednički je ovo projekt općine Velika i općine Kaptol, pokrenut prije pet godina od strane načelnika općina, i drago mi je da smo sada uspjeli, pa će ovaj prihvatljivi energent u produžetku doći i na područje općine Velike. Za sada imamo u planu priključiti Dom za starije, školu, sportsku dvoranu, općinu i ostale javne ustanove. Tehnički prijem je u rujnu, a već sada smo pokrenuli postupak za širenje plinske mreže po cijelom naselju – istakao je velički načelnik Vlado Boban.
- Nakon četiri godine priprema krenuli smo u gradnju magistralnog cjevovoda Velika-Kaptol-Kutjevo. Financira se iz Europske investicijske banke preko Hrvatskih voda, a vrijednost radova je 9,8 milijuna kuna, od kojih tvrtka Tekija sudjeluje sa 10%. Završetak radova na cijeloj trasi očekuje se sredinom slijedeće godine, a sada smo već prošli naselje Kaptol i dolazimo do Vetova. Dužina trase magistralnog vodovoda je oko 17,5 km – istakao je Ante Kolić direktor Tekije, koji napominje da je slijedeće godine u planu izgradnja cjevovoda Velika- Požega i Požega-Pleternica čime bi cijela Požeština bila spojena u vodoopskrbni prsten. IMG 4928U sustav je priključena Dubočanka, ovih dana radi se na vodocrpilištu Striježevica, što bi sve dugoročno riješilo potrebe za pitkom vodom cijele Požeštine.
Dobar primjer suradnje je projekt na odvodnji koju će dobiti naselje Treštanovci iz jakšičke općine. – Ovaj projekt odvodnje vrijedan je 2,6 milijuna kuna, financira se iz IPARD mjere 301, radove izvodi tvrtka Brodska posavina, a završetak radova očekujemo do kraja rujna. Odvodnju će dobiti naselje Treštanovci za 112 domaćinstava, a postojeći prečistač u Eminovcima će prihvatiti i ove otpadne vode. Mreža se može proširiti i na susjedno naselje Ramanovci koje je dio općine Kaptol i njihove otpadne vode usmjeriti na naš prečistač – istakao je Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić.
Zadovoljan dinamikom radova i dobrom suradnjom načelnika općina na projektima bio je župan Alojz Tomašević. – Riješi ćemo da u budućnosti Požeština neće žeđati, a na nama je da sve učinimo da svi građani imaju osiguranu pitku vodu. To su velike investicije i ja čestitam načelnicima i direktoru Tekije na uspješnoj realizaciji projekata.