Utorak, 01 Srpanj 2014 12:29

Prisjećanje na deset poginulih branitelja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA PRVOG ORUŽANOG SUKOBA -

KAMENSKA – Prvi oružani sukob policije s pobunjenim Srbima 1991. godine na području Požeštine dogodio se u naselju Kamenska, a 23. godišnjicu tog događanja obilježila je tradicionalno Udruga hrvatski policajac. ObilježavajućiIMG 2479 obljetnicu uz spomenik palim braniteljima organizirana je komemoracija i polaganje vijenaca, te prisjećanje na tragične događaje u kojima je 26. rujna 1991. prilikom oslobađanja Kamenske i Mijača poginulo pet branitelja. Kasnije u borbama te zime smrtno je stradalo još pet branitelja.
Na spomen obilježje vijence su položile delegacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata i roditelja poginulih, požeško-slavonske županije, grada Požega, općine Brestovac, vojske i policije, OŠ Dragutina Lermana iz Brestovca. Učenice su pročitale nekoliko pjesama a komemoracija je oglašena i pucnjem iz toma mužara Požeške građanske straže.

Obilježavajući 22. obljetnicu prve vojne akcije u Požeštini uz spomenik poginulima u Kamenskoj organizirana je komemoracija i polaganje vijenaca. Sjećanje je to na događaje 26. rujna 1991. godine kada su u akciji oslobađanja naselja Kamenska, Mijači i drugih svoje živote izgubili Drago IMG 2482Mindum, Nikica Mandušić, Mihovil Vojnić, Branko Terzić i Ivica Zovko. – Bio je to upravo kao danas lijep i sunčan dan, a u okolici ovih nekoliko kuća koje i danas vidimo oni su dali svoje živote. Bila je to prva vojna akcija 63. samostalnog bataljuna i 4. bataljuna 108. brigade. U prvoj akciji stradalo je pet naših pripadnika, a ukupno smo četiri puta te jeseni napadali Kamensku. Ukupno deset naših pripadnika je ovdje poginulo, a Igor Zalar je u jednoj akciji nestao i nikada nije pronađen. Ovom akcijom se vidjela naša snaga i naša volja da ovaj prostor oslobodimo. Kasnije su stradali još Dragan Jajić, Marko Garić, Jozo Jelić i Marko Marić – istakao je umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije udruga branitelja Požeško-slavonske županije.