Ponedjeljak, 30 Lipanj 2014 10:18

Otkrivena bista dr. Franje Tuđmana na istoimenom trgu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NOVI TRG POVODOM DANA OPĆINE KAPTOL  -

KAPTOL – Mjesto Kaptol dobilo je svoj novo uređeni trg kraj zgrade općine i župne crkve, nazvan po imenu prvog predsjednika RH, dr. Franje Tuđmana, a centralno mjesto na trgu zauzima novo postavljena bista dr. Tuđmana. Svečanom otkrivanju biste prvom hrvatskom predsjedniku nazočio je osobno sin, dr. sc. Miroslav Tuđman, IMG 2176požeški župan Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Požeško-slavonske županije, saborski zastupnik Šimo Đurđević, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, te brojni uzvanici, članovi kaptolačke udruge branitelja i mještani Kaptola. Bistu su zajedno otkrili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić i Miroslav Tuđman.
Inicijator i pokretač ideje izgradnje spomenika je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Kaptol, Ivica Pezerović. – Naš ideolože, borče za samostalnost i prvi predsjedniče hvala ti za samostalnost, za ovu našu domovinu, a mi smo ti koji ju moramo očuvati za našu djecu i stvoriti bolji život.
Grupu koja je inicirala, ali i sama uspjela ostvariti ovu ideju pohvalio je načelnik općine Mile Pavičić. – Moram se zahvaliti cijelom kaptolačkom ogranku UDVDR na ovome što su napravili, jer su uz još neke pojedince, poduzetnike i obrtnike sami sve realizirali da smo danas dobili ovaj lijepo uređeni prostor s bistom našeg prvog predsjednika. Ja sam i kao član udruge i kao načelnik ideju podržao.
IMG 2186Svoju zahvalnost svima na ovoj bisti i imenu trga rekao je i Miroslav Tuđman. – Meni osobno ovo puno znači, no puno važnija je poruka da se i u ovom kraju budućim generacijama, a tako i diljem Hrvatske, da predsjednik Tuđman simbolizira slobodu Hrvatske i hrvatske države. To je poruka o vrijednostima na kojima je stvorena hrvatska država i onim vrijednostima na kojima država može imati budućnost. U Hrvatskoj je postavljeno nešto preko 100 bista skulptura prvom predsjedniku, i oko 300 ulica, trgova i škola nosi njegovo ime. To je već dio baštine hrvatske povijesti i naroda. Prvenstveno su spomenike postavili hrvatski branitelji i stranka HDZ koju je prvo stvorio Franjo Tuđman da bi stvorio hrvatsku državu. Ima i izuzetaka, a jedan je jedini iz SDP-a, Ronko koji je podigao spomenik dr. Tuđmanu za vrijeme dok je bio gradonačelnik Požege – rekao je Miroslav Tuđman nakon otkrivanja biste.
Povodom Dana općine Kaptol položeni su vijenci i zapaljene svijeće, te održana molitva na groblju podno velikog križa koji je podignut za sve poginule u Domovinskom ratu.
IMG 2206Održana je i svečana sjednica općine Kaptol nam kojoj je nakon podnošenja godišnjeg izvješća o radu odlukom Općinskog vijeća održana i dodjela priznanja općine Kaptol.
Dobitnici kolektivnih nagrada općine Kaptol su DVD Kaptol, koji je proslavio 120 godina postojanja i rada koju je primio predsjednik Zvonko Jurić, te Češka beseda Kaptol, zavičajna i kulturna udruga koja je proslavila 90-godišnjicu postojanja i uspješnog rada koju je primio predsjednik Zdenko Tauš. Godišnju nagradu dobio je Ivica Pezerović, predsjednik UDVDR i aktivni član zajednice u svim pogledima, te Josip Lukačević, vojnik, alpinist, planinar i biciklist, osoba koja svugdje od Afganistana do Alpa pronosi hrvatsku zastavu s imenom Kaptola. IMG 2229Priznanje i novčanu nagradu na prijedlog škole primila je učenica 5. razreda OŠ Vilima Korajca, Ines Kopunić, kao odlična i uzorna učenica, vrlo susretljiva, omiljena u razredu, spremna svima pomoći. Živi u Kaptolu s majkom i četiri sestre.