Petak, 27 Lipanj 2014 10:13

Gotovo polovina spomenika je uništena ili oštećena

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

UZ SPOMENIKE IZ NOB-a OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE  -

U Hrvatskoj je 22. lipnja obilježen Dan antifašističke borbe. P1020390Obilježava se na spomen osnivanja prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i Europi u Drugome svjetskom ratu. Prvi sisački partizanski odred osnovan je 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska.
Centralna svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe održana je kod Spomen obilježja u šumi Brezovica, a ceremoniji polaganja vijenaca nazočili su predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, a vijence su položili i predstavnici brojnih Udruga antifašista.
Ivo Josipović je uručio i odlikovanja za osobit doprinos antifašističkim temeljima Republike Hrvatske prigodom 73. obljetnice ustanka naroda Hrvatske i 69. obljetnice pobjede nad fašizmom, a jedna od dobitnica odlikovanja je i Nevenka Dujaković iz Požege, koja je odlikovana odlikovanjem Reda Stjepan Radić.
Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istakao je da gotovo polovina spomenika, bista, skulptura i spomen-ploča, čak 2964, uništena ili oštećena, što on ocjenjuje kao gaženje hrvatskog naroda po svojoj povijesti. Istakao je i kritiku aktualnoj vlasti i prijašnjim vlastima da ništa ne poduzimaju da se ta devastacija zaustavi, a oštećeni spomenici saniraju. To za sada rade isključivo Udruge antifašista po gradovima i županijama.

Požeški antifašisti okupili se u Podsreću
P1020405Dan antifašističke borbe, državni praznik požeška Udruga antifašističkih boraca i antifašista obilježila je polaganjem vijenaca i druženjem u Podsreću, uz tamošnji spomenik koji je ova udruga obnovila prije dvije godine. Ovaj spomenik podignut je za sedam poginulih boraca NOB-a i dvadeset civilnih žrtava 2. Svjetskog rata.