Petak, 11 Travanj 2014 17:13

Požeško slavonska županija 14. travnja obilježava svoj dan

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Obilježavamo 21. godišnjicu županije

 Povodom obilježavanja 21. godišnjice u neovisnoj i samostalnoj hrvatskoj državi, razgovarali smo sa požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem o njegovom viđenju županije danas
- 21 godina je dovoljno dug rok i veliki period za uspostavljanje upravo takve jedinice regionalne samouprave i ja sam ponosan što naša županija Požeško slavonska, slobodno možemo reći već 804 godine postoji sa prekidima. To je velika tradicija, veliki povijesni dokument i povijesni datum. Stoga bih ja htio poručiti da u narednih nekoliko godina a upravo na tome stalno radimo, glavna tema nam je razvoj gospodarstva. Mogu reći da smo u zadnjih 9, 10 mjeseci učinili dosta upravo razgovorom, obilazeći i analizirajući postojeće stanje i privlačenjem investitora u našu županija, te očekujem da već ove godine a naredne još i više se krene sa razvojem gospodarstva. Mi radimo na obnovi infrastrukture u cijelosti, vodovoda, kanalizacije cesta i dapače i pripremom brze ceste za izlazak na autoput što je jedna od obveza a samim time i budući benefit našeg gospodarstva. Mi smo u suradnji sa hrvatskim vodama pokrenuli novi prostor akumulacije na prostoru Pakraca i Lipika, nažalost radovi su tamo sad obustavljeni zbog pomanjkanja sredstava, ali siguran sam da će se tamo radovi nastaviti ako ne ove godine iduće godine.
Znači vodoprivredni problemi imat će jedan bolji status?
- Želimo kompletan sustav naše četiri rijeke staviti u punu funkciju i vjerujem s obzirom da sam bio u Hrvatskim vodama nastavljamo sa prostornom regulacijom rijeke Orljave, odnosno pripremom dokumenata i akata za akumulaciju Kamenska, druga faza, jer je takvo obećanje Hrvatski voda. Želimo staviti sukladno obvezama do 2020. godine da svako naselje sa više od 50 stanovnika dobije upravo vodovod i kanalizaciju i siguran sam da ćemo mi to u tom smjeru i učiniti. Sigurno da želimo urediti ostale gospodarske subjekte i pripomoći našem prostoru. U zavodu za urbanizam smjernica je jasna, svakom investitoru otvore se vrata gotovo u svemu, dobije svoga referenta pa čak mogu slobodno reći i 24 satno radno vrijeme. Ponosan sam što smo prije evo mjesec dana izdali lokacijsku dozvolu za izgradnju hotela u prostoru Velike, odnosno na prostoru bazena i mislim da po završetku ove turističke sezone investitor kreće sa izgradnjom i već od iduće godine biti će novi hotel. Investitori koji žele investirati baš na prostoru Velike sa izgradnjom vinograda, a povezuju se na vinske ceste prema Kutjevu dobro su došli.
Najavljeno je nekoliko ulaganja u energetiku i to iz obnovljivih izvora?
- Poznato je da žele kod nas ulagati kako domaći tako i strani investitori. Ovih dana intenzivno razgovaramo sa ulagačima iz Austrije, Poljske koji žele ulagati u kogeneracijska postrojenja, u nove toplovode u gradu Požegi. Dobro su došli pogotovo što se to radi na modelu bio mase gdje je upravo naša županija poznata jer imamo 50 % teritorija pošumljeno sa drvnom bio masom. Možemo iskoristiti i sav onaj materijal koji se baca po završetku berbe kukuruza, sa 2.000 hektara vinograda i voćnjaka se sav otpad od orezivanja spaljuje. Sve se to može staviti u punu funkciju i možemo dobiti jeftinije energente. Nedavno je ovdje bila skupina ulagača iz Danske koja želi raditi na modelu kooperacije uzgaja svinjogojstva i siguran sam da će već u vrlo kratkom vremenu uspostaviti proizvodne centre. Naša je težnja ne ići logikom koja će dovesti veliki sustav koji će imati 5 do 10 tisuća hektara, nego obrnuto povezivati se kroz model gospodarstva i kooperantskih odnosa tako da u svakom mjestu u svakom selu može biti poveznica. Centri koji se šire u Pleternici investicije koje se žele napraviti u Čaglinu. Mislim da idemo u dobrom smjeru ali naravno ne može se ništa preko noći, ali u svakom slučaju, pa evo i Kutjevu zadnjim izborima siguran sam da mladi gospodin Budimir će dati jedan novi zamah, jedan novi obol i jedno promišljanje i suradnju sa gospodarstvom. Ključ razvoja županije je gospodarstvo.
Dobili ste vlast i u petom gradu naše županije, kako ćete tamo upravljati?
- Dobro ste rekli i ispravili se ne samo na vlast nego i na upravljanje a ja bih kao što je rekao gradonačelnik i na služenje. Mladi gospodin je upravo to rekao i to je činjenica i vjerujte ponosan sam što je evo to u mom mandatu i učinjeno. 5. grad a ne samo zbog toga da imamo vlast već da možemo pomoći razvoju Kutjeva i 16 naselja koje gravitiraju u Kutjevu. U ovih 2 mjeseca dobio sam puno informacija, mi smo sva mjesta obišli i vidjeli, i žao mi je, vjerujte žao mi je vidjet da je to zapravo grad koji je gotovo stagnirao u proteklom vremenu, 6 naselja velikih koji nemaju vodovod i kanalizaciju pa i dijelovi samog grada Kutjeva, što je nezamislivo. U usporedbi to smo stalno govorili sa djelom nekih manjih općina koje su učinile dakle iskorak više. Ja sam siguran da će gradonačelnik znati privući investitore uz potporu nas, mi smo to javno obećali u kampanji i danas ponovno ponavljam, gradonačelnik Josip Budimir će dobiti svu potporu mene kao župana i kolega gradonačelnika u potpori. I ne upravljati sa njime, ne želimo biti njemu mentori sjediti na glavi, nego samo potporu koju bude tražio. Jasno mladi čovjek treba u početku malo zajednički sjesti, definirati ciljeve, a oni su već rečeni u kampanji. Pomoći građanima, infrastrukturu urediti, već ovih dana će krenuti sa prvim radovima jer da bi netko ostao živjeti, a to stalno govorim, u svom mjestu ili na svoju djedovinu, trebamo pripomoći. Mladi ljudi se trebaju oženiti, stvoriti obitelj na svojoj djedovini. Kutjevo i kutjevački kraj je bogom dan prostor, predivni prostor. Još davne 1232. godine Cisterciti su sadili prve vinograde, zar ćemo mi sada nakon 800 godina bježati u neke druge prostore, neke druge zemlje. Zato čestitam i njemu i svim dobrim ljudima i zahvaljujem se svima onima koji su izašli i dali glas, a i onima koji nisu, pozivam da zajednički krenemo u nove putove i novi razvoj grada Kutjeva a samim time dobrobiti naše županije. Ponosan sam što upravo svih 5 gradova i 4 općine a i suradnja sa Općinom Čaglin je odlična bez obzira što HDZ nije na vlasti, idemo zajednički raditi za dobrobit gospodarstva i naših stanovnika. To je moj način, moja vizija i način razmišljanja i promišljanja, kako da zaustavimo iseljavanje a podignemo i pomognemo gospodarstvu a samim time opstanemo mi svi ovdje gdje se i nalazimo.

 Koristim prigodu da i svim stanovnicima Županije požeško slavonske čestitam Dan županije koji će biti 14. travnja. U ponedjeljak će biti svečana sjednica u 11 sati u prostoru Gradskog kazališta, a u subotu je sveta misa u 11 sati u Katedrali pa pozivam sve građane da se pomolimo i zahvalimo dragom Bogu upravo na dobrobit koju imamo – rekao je u razgovoru župan Alojz Tomašević, u prigodi Dana županije.