Četvrtak, 27 Ožujak 2014 11:27

Protiv odlaska Općinskog suda u Slav. Brod

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

TEMATSKA KONFERENCIJA POLITIČKOG VODSTVA ŽUPANIJE I GRADA POŽEGE  -

POŽEGA – Nakon primanja dopisa iz Ministarstva pravosuđa u kojem je prijedlog da Općinski sud u Požegi, po novom ustroju sudova, seli u Slav. Brod, tiskovnu konferenciju protestirajući protiv takve sulude odluke, sazvali su saborski zastupnik Franjo Lucić, župan Alojz Tomašević i požeški gradonačelnik Vedran Neferović.
- To je zabrinjavajuće za građane Požeško-slavonske županije, a neznamo zbog kojeg to razloga sada dolazi takav prijedlog. Imali smo obećanje da će sjedište Općinskog suda ostati u Požegi nakon novog ustroja, a za to mi imamo itekako veliko obrazloženje. Općinski i Županijski sud iza sebe imaju jedan zatvorski sustav koji je uređen i daleko je skuplja varijanta rada ako sjedište sudova nije u Požegi. Nije mi jasno da Ministarstvo pravosuđa ne vidi da je naisplativije da ti sudovi budu u sjedištu naše županije. To sve gledamo sa zebnjom, što će se dešavati poslije, zar će se i zatvorski sustav seliti iz Požege, što bi bila velika katastrofa za naš kraj. To sve ćemo ministru još jednom obrazložiti – rekao je Lucić, koji dodaje da su prošle godine već do 9. mjeseca potrošena sva sredstva za prijevoz zatvorenika, jer se sada umjesto četiri kilometra u Požegu voze 80 km u Slav. Brod i natrag.
- Prije mjesec dana imali smo sastanak s ministrom u Slav. Brodu i iznijeli mu sve komparativne prednosti sustava u našoj županiji, te iznijeli sve činjenice zašto Općinski sud mora ostati u Požegi, a sada tražimo i da se vrati i Županijski sud. Kada se događa suđenje, a posebno kada su krupniji procesi, mora se poslati dva vozila, nekoliko policajaca, zaštita na cestama, predvidjeti sve probleme u prijevozu, što daleko poskupljuje sustav. Kada se dođe u Brod moraju se iseliti kafići i okolina jer brodski sud nema osigurano i ograđeno dvorište kao požeški sud. Naravno da je na našoj strani i duga tradicija suda, a i jedina prava zgrada suda u cijeloj Slavoniji i šire. Važno je istaknuti da i u slučaju potrebe 100 pravosudnih policajaca može biti u 10 minuta na raspolaganju – rekao je župan Tomašević, koji postavlja pitanje zašto su sudovi u Pakracu pripajani drugoj županiji Bjelovarsko-bilogorskoj, a ne prema našoj županiji, što bi bilo prirodnije, a nama dalo još više elemenata, pa i onoga o broju stanovnika.
- Sud u Požegi uz tradiciju ima i veliku kvalitetu rada, koju sada netko ignorira. Ide se sa pripajanjem u sustave a ignorira se učinkovitost koja je u Požegi na visini, da je Općinski sud u Požegi više rangiran od suda u Brodu. Jučer smo imali sastanak u sudu i razgovarali o stavovima koje moramo zauzeti da Općinski sud ostane u Požegi i da ministar uvjerimo da je ovo loš potez – rekao je gradonačelnik Neferović.
Očekuje se sada veća angažiranost svih struktura, uz pravosudne i političke strukture koje moraju jedinstveno izaći sa svojim prijedlogom i obrazloženjem svih prednosti koje ima Požega kao sjedište sudova.